посетител:   демокрит-новини- земя - земята  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
земята
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
Зеления: Прабаба ми е fat-алната женазатвори
25.11.2008

Демокрит: Новините на Зеления ще ви настигат по-бързо с неговия RSS

В предпоследната си новина Зеления съобщава, че:

Можем ли да потърсим причината за излишните си килограми у нашите баби и дядовци?

...Прабаба ми е fat-алната жена... Еднозначен отговор е трудно да се даде, макар че е доста разпространено схващането, че тлъстинките са родова черта. Преки генетични доказателства и досега не са намерени.

Против генетичната предразположеност работи и фактът, че на много позакръглени люде, които иначе не прекаляват с храната, прадедите им са стройни като фиданки.

Нека да видим как учените започват да разплитат възела с предразположеността...още


Така и така сме подкарали вредните навици:
Изследователите от Института Пастьор съвсем наскоро получиха за първи път 3D изображение на физиологично-активната форма на никотинов рецептор от ... бактерии.

...никотиновият рецептор съществува близо 3 милиарда години (според сметките на учените) преди да се появят тютюна и пушещите го хора... Защо пък от бактерии?

Факт е обаче, че никотиновият рецептор съществува близо 3 милиарда години (според сметките на учените) преди да се появят тютюна и пушещите го хора...още


Досърбя ни да ви пропомним и това:
Всеобщото мнение на учените за природата на сърбежите е, че представляват някаква олекотена версия на болката. Това на практика трябва да означава, че болката и сърбежът се дължат на едни и същи молекулни механизми, както и че се регулират по сходен начин от нервната система.

И защо не, след като много често сърбежът е страничен ефект при лечение с някои болкоуспокояващи медикаменти. За щастие това обаче не е съвсем вярно.

На годишната среща на дружеството по Невронауки (Neuroscience 2008) изследователи съобщиха, че са 'разплели възела' между болката и сърбежа...още


Спокойно, и ние не бяхме чували за Z хипотезата:
Изследователи подкрепят донякъде Z хипотезата - с тази разлика, че тя е вярна дотолкова, доколкото наистина у всеки зародиш е програмиран един пол - женският.

...явно мъжете виждат бял свят, само ако женското начало у зародишите поохлаби малко молекулната си машинария... Впоследствие, по все още неясни механизми, примордиалните клетки "решават" дали да образуват бета-катенина и така да завършат развитието на зародиша като женски, или да го "изключат", което ще даде път на формирането на мъжки екземпляр.

И така, явно мъжете виждат бял свят, само ако женското начало у зародишите поохлаби малко молекулната си машинария.

Как ли ще реагира Ватиканът на тази теория?...още


За едно изключително постижение:
Само преди няколко десетилетия твърдението, че можем 'да направим мозък от зъб' би звучало като щуротия, излязла от устата на някой самонадеян алхимик.

През последната година и половина бяха постигнати сериозни успехи, а съвсем наскоро учени от Emory University публикуваха своите резултати за получаването на нервни клетки от стволови клетки на зъбната пулпа...още


Да си припомним сега една народна мъдрост:
Старите хора са казали 'русо гладно нема', но австралийски учени са на път да докажат, че последни ще се смеят червенокосите, поне що се отнася до насекомите и тяхната еволюция...още


Стига простотийки! Да преминем на техно:
Проводниците от проводимия полимер Илектрипласт (ElectriPlast) тежат с 80% по-малко от медните без да им отстъпват по качество на проводимост, заявява фирмата-производител Integral Technologies.

В състава на полимерната матрица на Илектрипласт са включени микроскопични влакна, покрити с метал. Диаметърът им е в границите от 7 до 12 микрометра (7.10-6 m).

Това, заедно с внедряването на еластични, огъваеми дисплеи от органични светодиоди (OLED), може да доведе до създаването на телефони, които могат да се завият на руло или фунийка, да се навиват около китката като гривни...още


...При сегашните цени в САЩ, чистата енергия от Голямото светило коства между 15 и 20 цента за кВтч... Продължаваме на техно вълна:
Преди дни от Австралия дойде радостната зелена вест, че изследователи са преодолели психологическата бариера от 25% ефективност на слънчевите батерии, която доскоро тормозеше инвеститори и потребители и радваше лобитата на въглищата и атома.

По оценка на Института за Ядрена Енергия (Nuclear Energy Institute) по себестойност на получаваната енергия и по-точно по цена на инсталирана мощност, слънчевите батерии силно изостават от традиционните източници.

При сегашните цени в САЩ, чистата енергия от Голямото светило коства между 15 и 20 цента за кВтч. За сравнение, използването на въглищата може да е мърлява и неекологична работа, но излиза доста по-тънко - по цени на едро от 1,5 до 2,5 цента за кВтч. Всъщност за момента печелившите са любителите на топлото и светлото, получавано от атома, чиято цена се движи горе-долу...още


Горещи новини и от микрофронтовата линия:
За някои заболявания – туберкулоза, лайшманиоза,
токсоплазмоза
и сънна болест лечението е трудно, а в повечето случаи невъзможно, въпреки че причинителите им са добре известни на учените. Те са резултат от нашествие на паразити, които могат да живеят дори в главните клетки 'бойци' на имунната система – макрофагите.

Как обаче тези инфекциозни агенти съумяват да се 'настанят' удобно във вражеския лагер на имунните клетки?
...още


Наскоро ни докладваха и за нови разкрития на 'митницата за спомени':
Пробив в разбирането на дискретните механизми на образуване и ползване на ресурсите на паметта осъществяват изследователи от Duke University Medical Center.

В резултат на експериментите си те откриват нова молекула в нервните клетки (неврони), която като същински транспортен център обслужва по приоритети наличната информация в паметта и създава условия за съхраняване на нови данни...още


...Вграждането на електронни устройства в тялото на пациента, като например кардиостимулатори е трудна операция... След 'митницата за спомени', имаме нужда и от малко жица:
Вграждането на електронни устройства в тялото на пациента, като например кардиостимулатори е трудна операция. Тялото на пациента, и по-точно имунната му система, би могла да от хвърли чуждото тяло, изработено от неподходящи материали.

Изследователи от университета 'Джон Хопкинс' предлагат по-добро решение, а именно - да се използват самосъбиращи (self-assembling) органични проводници от белтъци с естествен произход.

Използваните органични материали извличат законите на самосъбирането си от процесите на образуване на плаки, наречени амилоиди и свързани с болестта на Алцхаймер...още


От жиците правим плавен преход към пържолките алангле:
Още в стари времена мъдрите народи са прозрели значението на храната за еволюцията, поведението и бита ни и са рекли: "Човекът е това, което яде".
Към прастарата сентенция можем да вмъкнем още и "...боледува, от това, което яде".

Повод за добавянето на този нюанс ни дава интересно изследване на учени от University of Adelaide. Резултатите от него показват, че токсин на бактерии от вида E.coli поразява клетки, в които е вградена специфична молекула.

Последната не е присъща за човек, а идва от меню, богато на недообработено термично червено месо (пържолки алангле) и замърсени млечни продукти (директно от кравата)...още


Нека отбележим една важна годишнина:
Наскоро се навършиха 70 години от изобретяването на ксерографията, което позволи да се създава и предава информация с помощта на ксерокопирането и лазерния печат.

Първото ксерокопие е направено на 22 октомври 1938 година в импровизирана лаборатория, разположена в хотел "Астория" в Ню Йорк. На копието, което се съхранява в Смитсоновия институт, се чете "10-22-38 ASTORIA."

...Първото ксерокопие е направено на 22 октомври 1938... Изобретателят Честър Карлсън(Chester Carlson) е адвокат по професия и учен по призвание. Той успява да намери прост и достъпен начин за копиране на документи...още


Отдавна не сме чували нищо за секса при гъбите:
За да живеят, гъбите от клас микроспоридия трябва непрекъснато да заразяват – на свобода биха загинали. Докато заразяват обаче намират време и да се размножават.

Любопитно изследване разкрива, че половият им живот е неразривно свързан с поразяването на нови клетки на гостоприемника. Още по-любопитното е, че при човека някои от тях причиняват диария...още


Да си припомним сега за фалшивите възпаления и стреса:
Може да не ви харесва да го чуете, но според по-учените по въпроса
Учените отдавна подозират връзката... възпалението е положителна реакция, разбираме от Eurekalert. Тя е изява на съвместната работа на кожата с имунната система по елиминирането на досаден нашественик (паразит).

Има случаи обаче, в които компоненти на имунната система силно се активират сами, без да съществува опасност от зараза. Такива "фалшиви възпаления" са известни на медицината като
атопичен дерматит,
псориазис
и редица други.

В търсене на причините за този тип състояния, учените отдавна подозират връзката "главен мозък – кожа". До този момент категорични доказателства за връзка между протичащите процеси в ЦНС (централната нервна система) и някои кожни проблеми все се изплъзваха.

Ето че екип изследователи от University of Medicine Berlin и McMaster University in Canada успяха да докажат съвсем скоро [1, 2], че стресът може да изостри кожните възпаления чрез
...още


Да оставим кожата и да погледнам към червея:
Изненадващи резултати показват, че уханието на храната може би има връзка с продължителността на живота. Дали е така и при хората?
И ако е така, означава ли това, че в името на дълголетието ще трябва да се лишим от половината удоволствие на трапезата?

...да погледнам към червея... В лабораториите на Washington University School of Medicine в St. Louis изследователи решили така да повлияят на лабораторни червеи, че те практически да останат без обоняние.

Вълнуващият резултат не закъснял...още


Все в тази връзка, има новини и около Хомо еректус:
Преди около 1,7 млн. години предците на съвременните хора "завоювали" Азия почти мълниеносно, при това без да притежават особено развит интелект или по-съвършени оръдия на труда и войната, сащисва ни сп. 'Сайънс'.

Според изследователите, Хомо еректус успели да заселят цяла Азия за 'някакви си' 110 хил. години... Това сочат резултатите на екип китайски и американски учени, използвали последния писък на технологията, за да датират най-ранните останки от хоминиди, открити в Китай.

През 1965 г. в басейна Юанмоу китайските палеонтолози откриват два вкаменели предни зъба, чийто притежатели са обявени за изправени хора (Homo erectus), т.е. за преки предци на съвременния човек (Homo sapiens), чиито деди напуснали Африка преди около 1,8 млн. години. По-късно, през 1973 г., на същото място били открити и техни каменни сечива.

Няколко десетилетия точната възраст на находките си остава загадка за учените
...още


Оставаме си на вълната:
С масовото използване на мобилните телефони се появиха и съответните изследвания за вредата, която нанасят на своите потребители:
Мобилните телефони са по-вредни от пушенето.

Ново изследване разкрива нов аспект на вредата от мобилните телефони, научаваме от Daily Tech.

Когато телефонът е близо до мъжките репродуктивни органи, например в джоба на панталона, и е в активен режим, той уврежда сперматозоидите.

Оказва се, че има два тревожни проблема.

Първо, увредените сперматозоиди водят до вродени дефекти и генетични малформации, както при децата на по-възрастните родители.

Второ
...ощеАвтор: Green Democritзатвори

Нощ на учените 2009 Star Night
25.09.2009
Нощ на учените 2009 Star Night...Нощта на 25.09. за пета поредна година в Европа е на учени, но и на младите, за които сега тя е само магия
Автор: Демокритоще

Гледайте днес: Нощта на прилепите във Водната кула
25.09.2009
Нощта на прилепите във Водната кула!..."Ева Бехщайн" е театрална инсталация с научно-популярен фокус, която разказва за живота и обществото на една забележителна прилепка от вида Myotis bechsteinii
Автор: Демокрит&36 маймуниоще

CaféSci: ...и краят на света през 2012 г.
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София астрономът Валери Голев ще разсее с телескоп псевдонаучните ни кошмари
Автор: Демокритоще

Зеления: Прекрачваме границата човек - машина до 2050 г.
23.09.2008
Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин...Леденият човек Йоци наистина бил пастир; Нов материал прави автомобилите по-ефективни; Учени ловят ракови клетки с магнит
Автор: Green Democritоще

Чудесата на науката в село Байкал
14.12.2007
Тишо разяснява връзката между Глобалното затопляне и жабите...Ето и каква представа бяха придобили шведските гости след това пътешествие - вярна или невярна: че училищата в България са най-хубавите в света, децата и учениците са любознателни и жадни за наука, представена по подходящия начин
Автор: Петър Дойновоще

Фестивал ЧУДЕСА 2007
13.12.2007
WONDERS - Welcome to Observations, News and Demonstrations of European Research and ScienceНа въпроса: "Бихте ли се занимавали с наука?", малкото ученици, които отговориха с "ДА", бяха категорични, че няма да се занимават с науката в България
Автор: Лидия Гълъбова, Ивайло Славовоще

БеГраф: Физикът и тиквите
09.11.2007
Да отъркаляме безпросветността...Филмът на Ал Гор за климата е с научни грешки; Учени откриха тайната на глобалното затопляне; Защо през есента някои листа стават червени, а други жълти?; При кацането на Луната американските астронавти са открили руини с изкуствен произход
Автор: Green Democritоще

Зеления: Топ 5 митове за ученички и математички
20.09.2007
...Обикновеният зрител е добър кинокритик...Учени: Обикновеният зрител е добър кинокритик; Симулираха преживяване извън тялото; Жените обичат розово, мъжете - зелено, а всички
Автор: Green Democritоще

CafeSci на запис: Възобновяеми енергийни източници и...
13.09.2007
Cafe ScientifiqueСвалете си пълния запис на презентацията на Тони Бук. Той твърди, че нито вятърът, нито водата предлагат решението
Автор: Демокритоще

БеГраф: Eвропа изпитва професорите ни
26.10.2006
...Засега само двама наши учени са издържали теста...Правят лифт до Перперикон; Преподавател сравни Буш с Хитлер; Учени от БАН правят 'космически' матрак
Автор: BG медииоще

Зеления: Блогъри се обединяват за освобождаване на медиците
26.09.2006
Когато я гледате право в очите, жената от картината ви се усмихва все така загадъчно, но отместите ли поглед от тях - лицето и внезапно помръква...Защо Мона Лиза мени усмивката си?; Разкопките на пирамидите в Босна подкрепени от Египет; Тъмната енергия и тъмната материя
Автор: Зелен Демокритоще


 Следващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница