посетител:   демокрит-новини- земя - земята  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
земята
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
Зеления: Блогъри се обединяват за освобождаване на медиците затвори
26.09.2006

Демокрит: В последната си новина Зеления съобщи, че:

Интернет потребители масово разпространяват призива на "Адвокати без граници" за осигуряване на независима научна експертиза на процеса в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар.

Интернет потребители масово разпространяват призива на Адвокати без граници за осигуряване на независима научна експертиза на процеса в Либия срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар... Онлайн кампанията била подета първо от научните блогъри, силно впечатлени от редакционния материал на Нейчър от 21-ви септември със заглавие "Либийска пародия". Техните над 100 постинга, в които освен коментари по случая имало и много препратки за повече информация, активизирали широк кръг интернет потребители.

За няколко дни кампанията обхванала и някои от най-популярните американски блогове за политика, сред които е и...още


Една любопитна демистификацийка:
Споменете си последното посещение в Лувъра. И без да сте чели Дан Браун неизменно спирате за дълго да съзерцавате Джокондата на Леонардо Да Винчи.

Когато я гледате право в очите, жената от картината ви се усмихва все така загадъчно, но отместите ли поглед от тях - лицето и внезапно помръква.

Когато я гледате право в очите, жената от картината ви се усмихва все така загадъчно, но отместите ли поглед от тях - лицето и внезапно помръква... Сега от Live Science много държат да демистифицират живота и на любителите на изкуството, за които менящата се усмивка на Мона Лиза е сред най-големите загадки на човечеството.

Ето в какво се криела тайната й...още


Сега нещо за пирамидите по нашите ширини:
Египетски археолог препоръча да започнат разкопки на двата хълма в централна Босна, за които се смята, че представляват древни пирамиди.

Това става в момент, когато дискусиите сред специалистите относно хипотезата са в разгара си, след като тя бе отхвърлена от британския археолог и президент на Европейската асоциация на археолозите проф. Антъни Хардинг. През юни той посети мястото и заяви, че хълмът не е изработена от човек структура, а естествено образувание.

Това не отчая босненския археолог Семир Османагич, който от 15 години изследва пирамиди в Латинска Америка...още


Да си припомним последната поправка при астрономите:
Напоследък астрономите са необичайно безцеремонни. След като принизиха до джудже любимеца на астролозите Плутон, сега вдигат мерника на най-свидното за всички астролюбители - тъмната енергия и тъмната материя.

Трима италиански физици обявиха, че учените са били принудени да допуснат съществуването на тъмна енергия и тъмна материя, тъй като са разполагали с погрешна теория за гравитацията и все още продължават да я използват.

учените са били принудени да допуснат съществуването на тъмна енергия и тъмна материя, тъй като са разполагали с погрешна теория за гравитацията ... Тримата предлагат алтернативна гравитационна теория, която не се нуждае от съществуването на тъмната енергия и тъмната материя...още


И едно добро оправдание в полза на тийнейджърите:
Ново изследване достига до резултати, които тийнейджърите могат да цитират при конфликтна ситуация, а останалите трябва да преглътнат. Оказва се, че подрастващите просто не са способни да бъдат по-отговорни и съобразяващи се с чувствата на околните.

Целият проблем идва от област в предния дял на мозъка, наречена 'мeдиална префронтална мозъчна кора'. Тя е свързана със способността ни да мислим на по-високо ниво, да изпитваме чувство на вина и съпричастност.

Сега изследователи доказват чрез експерименти, че при мозъците на тийнейджърите тази област е по-слабо активна, отколкото при възрастните...още


Нещо за сетивата:
Оказва се, че руският художник Василий Кандински с право е искал картините му да са наслада не само за очите, но и да бъдат буквално чути.

Досега на науката бе известно, че на това са способни не повече от 2 % от хората по света, които могат да демонстрират синестезия, т.е. при дразнение на едно тяхно сетиво се активира работата и на друго. При синестетиците сетивата са така свързани, че те биха могли например при съзерцаване на картината на Кандински "Композиция VIII, 1923" да започнат да чуват и звуци.

Нямало 'Божествена област' в мозъка ни... Не е известно дали самият художник е бил синестетик, но със сигурност е знаел за сетивния феномен.

Сега д-р Джейми Уорд доказва чрез серия от експерименти своята теория, че в мозъка на почти всеки гледането и слушането са някак си свързани, макар да не го съзнаваме...още


Нещо секуларизиращо:
Ново изследване установява, че в човешкия мозък няма само една единствена 'Божествена област' ('God Spot'), отговорна за мистичните и религиозните преживявания.

Вместо това, чувството за единение с Бога или с някаква по-висша същност се предизвиква от едновременното активиране на различни зони в човешкия мозък, чиито функции обикновено са свързани със самосъзнанието, емоциите и телесната изразност...още


Това трябва да ви е познато: Нещо от десетилетия смущава работата на ЦРУ и наетите от управлението учени от цял свят. Става дума за т.нар. "проблем с коктейлните партита".

За спецслужбите по света било невъзможно да изолират нечий глас от запис на разговор по време на коктейл.

Нещо от десетилетия смущава работата на ЦРУ и наетите от управлението учени от цял свят... Но вече не е толкова безопасно да обсъждате политическите назначения или мироналагащите мисии на фирменото си парти или край конферентни шведски маси...още


Нещо още по-сериозно:

Католическата църква реагира остро на твърденията на американски изследователи, че вече владеят безопасен за човешкия ембрион метод за извличане на стволови клетки.

Това попари надеждите на учените, че този пробив ще сложи край на шумотевиците около етичните аспекти на тяхната работа, която има за цел лечението на болести като рак и диабет.

Oт компанията Advanced Cell Technology (ACT) обявиха, че са създали стволови клетки от единични клетки, изтеглени от току-що оплодени човешки ембриони без последните да бъдат повредени... Миналата седмица от компанията Advanced Cell Technology (ACT) обявиха, че са създали стволови клетки от единични клетки, изтеглени от току-що оплодени човешки ембриони без последните да бъдат повредени...още


И още нещо:

Четирима математици бяха поканени на 22 Август 2006 в Мадрид, Испания, за да бъдат наградени с т.нар. "Медали на Филдс" - еквивалент на Нобелова награда по математика. Но само трима от тях се появиха.

Руският математик Григорий Перелман, който беше един от очакваните тазгодишни победители, беше официално почетен по време на церемонията по откриването на Световния конгрес на математиците. След аплодисментите на публиката обаче президентът на Международния съюз на математиците Джон Бол каза...още


А това познато ли ви е:

Учени откриха, че ниските температури и дори чувствителни към студ вещества могат да бъдат използвани при третиране на хронична болка.

Студен компрес или листа от мента, притиснати към слепоочията, са били използвани дълго за облекчаване на болката. Въпреки че се знаеше за сковаващия ефект, който ледът може да има върху нервите, въпросът "Как точно охлаждащия компрес помага?" беше без отговор.

Сега механизмът е разгадан...още


И още нещо:

Световният рекорд по скоростно затваряне на челюсти вече принадлежи на мравките от вида Odontomachus bauri. Те захапват със скорост от 35 до 64 м/сек, установили изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Това е около 2 300 пъти по-бързо от едно мигване на окото.

Trap-jaw ant Предишното постижение учените бяха присъдили на рака богомолка, който сега изглежда далеч по-безобиден със своите челюсти, хлопващи с 'едва' 23 м/сек.

Челюстите на новите рекордьори действат подобно на спусъков механизъм на арбалет...още


Това вече си е старичко:

Само преди няколко милиона години участък от човешкия геном се е развил експлозивно, около 70 пъти по-бързо от останалите области на генетичния ни код, установи международен екип от учени.

Това им дава основание да обявят в последния брой на сп. Нейчър, че са открили гена, отключил еволюцията на нашия мозък, който е три пъти по-голям от този на шимпанзетата...още


А това попадало ли ви е:

Американски професор захвърля тебешира, опразва катедрата и буквално скача в огъня в отчаян опит да насочи вниманието на студентите си към въпросите на термодинамиката.

Нестинари Тази жертвоготовност носи на проф. Дейвид Уили (David Willey) от Питсбъргския университет в Джонстаун тазгодишната награда на президента на САЩ за успехи в преподаването.

"Нищо не привлича вниманието на студентите ми така, както вероятността да се убия", обяснява той радикалните си методи на преподаване...още


И още нещо:

Учени от Чикагския университет са открили чрез компютърни симулации еволюционно най-съвършената архитектура. Тя е много разпространена в биологичните системи заради еволюционното си предимство да изпълнява нови функции по-бързо от всички структурно алтернативни на нея системи.

Алпите се издигат заради глобалното затопляне... В августовския брой на Nature Physics можем да прочетем, че физиците от Чикаго откриват тази архитектура почти навсякъде около нас...още


Нещо все още прясно:

Планините в Европа стават по-високи и това се дължи отчасти на на топящите се ледници, твърдят учени.

Земната кора е леко огъната навътре от тежестта на ледниците, но с топенето им тя много бавно се изправя и така издига планините към небето.

Ледените шапки на Алпите започнали да се втечняват с повишаването на температурите след края на последния малък ледников период от 1850 г. Порастването на планината станало по-осезаемо през последните десетилетия, тъй като глобалното затопляне ускорява топенето на ледниците...още


Това едва ли не ви е попадало:
Осъвременена версия на картината на Мунк, който вероятно не е бил достатъчно гениално луд като Ван Гог... Математически анализ на творбите на Винсент Ван Гог доказва, че изобразените в тях модели на завихряния учудващо точно съвпадат с реалните турбуленции, които се наблюдават във водовъртежите или въздуха, излизащ от реактивен двигател.

При това Винсент е проявил тази невероятна дарба в свои късни платна, създадени в период, когато умственото му състояние е било най-нестабилно, изразяващо се в близки до симптомите на епилепсията халюцинации, припадъци и загуба на съзнание... В прочутата картина "Викът" също можем да открием турбуленции. Авторът й Едварт Мунк е известен като психически нестабилен художник, подобно на Ван Гог. Но явно лудостта му не е била достатъчно гениална, защото...още


Нещо по-старичко:

Напоследък учените не спират да ни обливат с добри новини. Ето, дори и не бяхме сънували, че всеки човек на планетата е потомък на една ли друга кралска особа. Научихме от Live Science, че до този извод стигнал любителят генеалог и професор по компютърни науки в университета на Дъблин, Ирландия, Марк Хъмфрис.

Дава ни се за пример един скромен, средностатистически екземпляр като актрисата Брук Шийлдс. Родословното й дърво води до
Катерина Медичи,
Лукреция Борджия,
Уилям Завоевателя,
поне пет папи и почти до всички кралски фамилии в Европа.

Нека не забравяме също
...още


Нещо поотлежало:

Офис мениджърите имат още един повод да почерпят британските учени.

Дали снимката на този Биг/VIP Брадър ще свърши същата работа в българските офиси?!?... Разпространена практика в учреждения и офиси на Запад било в стаята за кафе да се поставя ценоразпис, а под него специална кутия наречена "honesty box" (кутия на честността). В нея служителите трябва да пускат съответната сума за консумираната напитка, научаваме от New Scientist.

И тъй като никой не ги наблюдава, много от тружениците 'разсеяно' отминавали и за ужас на мениджмънта кутията оставала недостатъчно пълна.

Психолозите от Университета в Нюкасъл обаче посочват остроумен начин за справяне с глобалния проблем на корпоративния бизнес и публичната администрация. Те установили, че дори само едно фотокопие на втренчени очи, поставено на листа с ценоразписа, е достатъчно, за да увеличи почти тройно паричната сума в кутията...още


Поемете и нещо по-непреходно:

Хокинг се амбицирал от сътворението, черните дупки и...жените Покойният папа Йоан Павел II направил опит да обезкуражи Стивън Хокинг и неговите колеги в опитите им да си представят началото на вселената, четем информация на AP.

На конференция по космология във Ватикана папата насърчил физиците да изследват вселената и мястото на нейното възникване, но ги посъветвал да не си блъскат главите над нейното начало, тъй като това е моментът на сътворението, а то е работа на Бога.

Модераторката на лекцията в Хонг Конг споделя пред публиката, че запитала Хокинг какви са най-големите му амбиции. Той й отговорил в този ред, че иска да научи...още


Да хвърлим един поглед и на физиката на стъклото:

За повечето от нас стъклото е последното нещо, което ни учудва и обикновено просто гледаме през него. Но това не е така за физиците, научаваме от Live Science. Защото стъклените материали представлявали състояние на материята, намиращо се по средата между течното и твърдото й състояние.

До днес сред физиците била популярна теорията, че материята има свойството да преминава от течното в твърдото си състояние преминавайки през точно определени, отделени една от друга фази. Ето защо много от изследователите продължават да търсят идеалната фаза на този преход, точката в която молекулите на охлаждащото се стъкло не могат да се върнат в хаотичната аморфна структура на течността и са принудени да се забавят и подравнят в чупливата решетка на твърдия материал.

"Спрете да търсите идеалната фаза на прехода! Тя просто не съществува", призовава група изследователи...още


Демокрит: Ако вече сте пристрастени към Зеленкини, вземете една по-отлежала доза

Автор: Зелен Демокритзатвори


Нощ на учените 2009 Star Night
25.09.2009
Нощ на учените 2009 Star Night...Нощта на 25.09. за пета поредна година в Европа е на учени, но и на младите, за които сега тя е само магия
Автор: Демокритоще

Гледайте днес: Нощта на прилепите във Водната кула
25.09.2009
Нощта на прилепите във Водната кула!..."Ева Бехщайн" е театрална инсталация с научно-популярен фокус, която разказва за живота и обществото на една забележителна прилепка от вида Myotis bechsteinii
Автор: Демокрит&36 маймуниоще

CaféSci: ...и краят на света през 2012 г.
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София астрономът Валери Голев ще разсее с телескоп псевдонаучните ни кошмари
Автор: Демокритоще

Зеления: Прабаба ми е fat-алната жена
25.11.2008
...Прабаба ми е fat-алната жена...Никотиновият рецептор е на 3 млрд.?; Защо 'Хем сърби, хем боли'?; Жени по подразбиране; Да направим мозък от зъб
Автор: Green Democritоще

Зеления: Прекрачваме границата човек - машина до 2050 г.
23.09.2008
Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин...Леденият човек Йоци наистина бил пастир; Нов материал прави автомобилите по-ефективни; Учени ловят ракови клетки с магнит
Автор: Green Democritоще

Чудесата на науката в село Байкал
14.12.2007
Тишо разяснява връзката между Глобалното затопляне и жабите...Ето и каква представа бяха придобили шведските гости след това пътешествие - вярна или невярна: че училищата в България са най-хубавите в света, децата и учениците са любознателни и жадни за наука, представена по подходящия начин
Автор: Петър Дойновоще

Фестивал ЧУДЕСА 2007
13.12.2007
WONDERS - Welcome to Observations, News and Demonstrations of European Research and ScienceНа въпроса: "Бихте ли се занимавали с наука?", малкото ученици, които отговориха с "ДА", бяха категорични, че няма да се занимават с науката в България
Автор: Лидия Гълъбова, Ивайло Славовоще

БеГраф: Физикът и тиквите
09.11.2007
Да отъркаляме безпросветността...Филмът на Ал Гор за климата е с научни грешки; Учени откриха тайната на глобалното затопляне; Защо през есента някои листа стават червени, а други жълти?; При кацането на Луната американските астронавти са открили руини с изкуствен произход
Автор: Green Democritоще

Зеления: Топ 5 митове за ученички и математички
20.09.2007
...Обикновеният зрител е добър кинокритик...Учени: Обикновеният зрител е добър кинокритик; Симулираха преживяване извън тялото; Жените обичат розово, мъжете - зелено, а всички
Автор: Green Democritоще

CafeSci на запис: Възобновяеми енергийни източници и...
13.09.2007
Cafe ScientifiqueСвалете си пълния запис на презентацията на Тони Бук. Той твърди, че нито вятърът, нито водата предлагат решението
Автор: Демокритоще

БеГраф: Eвропа изпитва професорите ни
26.10.2006
...Засега само двама наши учени са издържали теста...Правят лифт до Перперикон; Преподавател сравни Буш с Хитлер; Учени от БАН правят 'космически' матрак
Автор: BG медииоще


 Следващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница