посетител:   демокрит-новини- земя - въздуха  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
въздуха
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
НИСКО ЛЕТЕНЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КЛИМАТАзатвори
15.12.2003
Летенето на височина 6.000 фута (или 1 800 метра) може да прекрати промяната на климата, причинявана от самолетите. Британски учени са на мнение, че това ще намали с 47 на сто вредните емисии, отделяни от самолетите.

Отпадъчните продукти от авиационното гориво попадат в перестите облаци, които могат да задържат нивото на земната радиация и така да забавят общото повишаване на температурата.

Това е доказано по компютърен път от Manchester Metropolitan University, както и от други институции.

Въпреки че следи от изгорели самолетни газове се наблюдават в перестите облаци, няма данни, че концентрации от тях се срещат само там... Промяната на климата е факт, който може да бъде регистриран - твърди Манчестърският професор Дейвид Лии, автор на изследване, представено пред Медиен център за наука в Лондон.

Перестите облаци - обикновено тънки и рехави - се образуват най-малко на 20 000 фута (6 километра) надморска височина. Те се състоят от ледени кристалчета, образуващи се от замръзването на студени водни капчици.


3D симулация

Учените базират заключенията си върху компютърна симулация на целия самолетен трафик на Земята. Тя включва сбор от различни въздушни коридори, височини, честоти на полетите и видове самолети. Използвани са също и метеорологични данни, за да се изчисли къде концентрацията от изгорели газове е най-висока.

Изгорели газове се срещат най-често там, където влажността на въздуха е най-висока. После тази симулация е проиграна на 3D компютър, което позволява да се установят пораженията върху атмосферата, нанесени от виртуалния самолетен трафик.

Тези данни могат да се използват, за да се изчисли приносът на авиацията за общата промяна на климата, регистрирана чрез сбор от показатели, известен като радиационен фонд. Чрез него се установява как общото състояние на средата влияе върху енергийния баланс на земята и в атмосферата.

Екипът е извършил няколко симулации, за да изследва ефекта върху атмосферата от самолетните полети съответно на 2 000,
4 000
и 6 000 фута височина.

Резултатите показват, че полетите на 6 000 фута височина редуцират концентрацията на изгорели газове до 47%.

Обичайната височина за търговските полети е между 20 000 фута (6 километра) и 40 000 фута (12 километра).


Ледени облаци

Въпреки че следи от изгорели самолетни газове се наблюдават в перестите облаци, няма данни, че концентрации от тях се срещат само там. Д-р Пол Ди Мот, изследовател на атмосферата от Colorado State University, САЩ, изразява колебание по отношение на хипотезата, че следи от изгорели самолетни газове се срещат само в перестите облаци.

Мисля, че има поне потенциална възможност от самолетните полети да са засегнати и други видове облаци, но е нужно изследване на перестите облаци в реални условия - казва той. Според мен би било честно да се каже, че не сме напълно сигурни за ролята и мястото (по отношение на промяната на климата) на перестите облаци. Трябва да знаем повече за тяхното разпределение в атмосферата - добавя той.

Изследването е общ проект на 9 различни партньори от Европа, сред които Manchester Metropolitan University,
Германският авиационен център
и Университетът в Осло.

Официалната британска бяла книга за бъдещето на авиацията, която се очаква да излезе от печат през следващия месец, представя 30-годишна стратегия за развитие на авиационната индустрия. Индустрията се разглежда като възможност за стабилизиране на емисиите от самолетни газове в съответствие с предвижданото нарастване броя на пътниците от 3 до 5 на сто през този период.


Демокрит: Всеки ваш клик - камък в градината на анти-демокритизЪма...;)))

Холографската вселена - Десет години след публикуването й нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят. Според физика от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиолога от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина...ТУК!

Научна и научно-популярна литература в Books.bg

Науката и технологиите - година по година
Откритията и изобретенията през XX век, които променят нашият живот... ТУК!

Една година в USA с J1 виза - Au Pair in America!
Прекарайте една година в американско семейство Създайте си нови приятелства и научете повече за САЩ. Насладете се на едномесечно вълнуващо пътуване Вижте как изглежда J1 виза!!!

Регистрация на Домейни - COM, NET, ORG, INFO, BIZ
Регистрирайте вашия домейн сега. Започнете да го управлявате веднага. Няма нужда от специални оторизации и изчакване. Вижте сами цените. Нека да печелим савместно.

Тези от вас, които имат сайтове, биха могли да се възползват от това:
Станете партньор на българските рекламодатели
1.Регистрирайте се в MyPartners.net, като партньор
2.Изберете си рекламодателска програма
3.Сложете линкове на вашия сайт
4.Печелете пари от трафика, клиентите и поръчките, които довеждате на рекламодателя

Автор: BBCзатвори


20.09. Виж! Kрасотата на науката
12.09.2007
Виж! - красотата на наукатаТова е експеримент, който започна с премахването на всички езикови обяснения от science made simple. Входът е с покани
Автор: Британски съвет - Българияоще

КОРЕЙСКА РИБА ПОБЕЖДАВА МАЛАРИЯТА
17.12.2003
Това е обикновен щипок. Корейският й блатен събрат вероятно изглежда така, но с известни разлики в очите... Маларията убива стотици хиляди всяка година, но учени от Южна Корея са открили местна риба, която може да възпре разпространението й
Автор: BBC NEWSоще

КИТАЙ НА ПЪТ ДА СЪЗДАДЕ ВАКСИНА СРЕЩУ ТОРС
15.12.2003
Изследователи направиха триизмерно изображение на важна част от вируса, който причинява SARS
...Китай е на път да започне първите клинични опити на ваксина срещу ТОРС. Други учени обаче се опасяват, че китайците прибързват
Автор: Демокритоще


 Следващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница