посетител:   демокрит-новини- земя - въздуха  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
въздуха
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
КИТАЙ НА ПЪТ ДА СЪЗДАДЕ ВАКСИНА СРЕЩУ ТОРС затвори
15.12.2003
Китай е на път да започне първите клинични опити на ваксина срещу ТОРС, съобщи неотдавна New Scientist. Други учени обаче се опасяват, че китайците прибързват.

Изследователи направиха триизмерно изображение на важна част от вируса, който причинява SARS
... Предварителните проучвания върху сходни на ТОРС коронарни вируси потвърждават страховете, че изпробваните сега ваксини дори могат да подсилят ТОРС, което се дължи на т.нар. ефект на имунно пренасищане.

Официалната китайска осведомителна агенция Синхуа оповести наскоро, че изпробването върху хора на ваксина срещу ТОРС може да започне преди края на декември.

От Комитета по обществено хранене и медицинска администрация в Хонконг твърдят, че ваксината предпазва маймуните от заболяване.

Ваксината е произведена в лабораторията в Бейджинг от Синовак, китайска биотехнологична компания и е изработена така, че изцяло да унищожава вируса.

През октомври пробната ваксина е получила сертификат от китайската Агенция за храните и лекарствата (FDA), че е годна за използване от хора. Говорителят на Синовак съобщи, че хората вече могат да се кандидатират за доброволци, върху които тя да бъде изпробвана. Ръководството на компанията ще обсъди методите за нейната проверка със Световната здравна организация, която се отнася скептично към опитите да бъде произведена ваксина срещу вируса на ТОРС.

Безопасността на първите опити с една ваксина предполага необходимостта да се проучи дали употребата й крие сериозен риск за здравето на хората и обикновено включва около 100 човека.

Компанията обаче вече е приготвила 1400 дози от ваксината, а още 20 000 ще бъдат опаковани и инспектирани за използване от хора - добави говорителят й.

Учени, установили контакт с New Scientist, изразили своите опасения, че китайците може би планират широкомащабен опит с ваксината, без преди това да са извършени достатъчно експерименти с животни.

Ваксината може да не предизвика незабавни последици върху здравето на пациентите - твърди Алберт Остърхос от Erasmus University в Холандия, изпробващ кандидатстващи ваксини върху животни, вкл. такива, предназначени напълно да унищожат вируса.

Обаче би трябвало да се безпокоим за по-късните последствия, предизвикани от имунното пренасищане - продължава той. Този ефект се изразява в трайна реакция на имунната система срещу ваксината, което допълнително задълбочава инфекцията, вместо да я лекува.

Не е достатъчно да се покаже, че маймуните са предпазени за кратко - добавя той. Трябва да предизвикате вируса отново след месеци, за да бъдете сигурни, че ваксината не е разстроила имунната система и съответно не е задълбочила болестта.

През 60-те години на миналия век са произведени човешки ваксини с антитела срещу морбили и вируса на респираторния синдром. Сега ваксините се тестват за тези ефекти върху животни. Ваксините срещу сродния на ТОРС котешки коронарен вирус също причиняват имунно пренасищане - предупреждава Рино Рапюоли от компанията за ваксини Chiron, проучващ ваксина срещу вируса на ТОРС.

Той говори за това в своя статия, публикувана в Nature Reviews Microbiology, като обръща специално внимание на ваксините, предназначени да унищожат вируса напълно.

Когато ваксинираната котка бива заразена по-късно, антителата, произведени чрез ваксината, защитават вируса. Атакуваният вирус по-късно изцяло се абсорбира от белите кръвни телца, наричани макрофаги, където се възпроизвежда в по-големи количества в сравнение с неваксинираните котки.

Надявам се, че китайските учени са изследвали този феномен - казва Майкъл Лей, вицепрезидент на Тайванската Academia Sinica, координатор на усилията на тайванските учени да създадат ваксина срещу ТОРС. Без такова познание е опасно да се провеждат широкомащабни клинични опити.

Китайските учени обаче, присъствали на срещата в Женева през октомври, посветена на ТОРС, не са докладвали за такива изследвания - твърдят учени, участвали в нея. Освен това те не са имали време за това - Синовак е започнала работа върху ваксината през април.


Демокрит: Ако още сте тук, можете да ни подкрепите с покупка или поне с по клик...:

Холографската вселена - Десет години след публикуването й нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят. Според физика от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиолога от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина...ТУК!

Научна и научно-популярна литература в Books.bg

Науката и технологиите - година по година
Откритията и изобретенията през XX век, които променят нашият живот... ТУК!

Една година в USA с J1 виза - Au Pair in America!
Прекарайте една година в американско семейство Създайте си нови приятелства и научете повече за САЩ. Насладете се на едномесечно вълнуващо пътуване Вижте как изглежда J1 виза!!!

Регистрация на Домейни - COM, NET, ORG, INFO, BIZ
Регистрирайте вашия домейн сега. Започнете да го управлявате веднага. Няма нужда от специални оторизации и изчакване. Вижте сами цените. Нека да печелим савместно.

Тези от вас, които имат сайтове, биха могли да се възползват от това:
Станете партньор на българските рекламодатели
1.Регистрирайте се в MyPartners.net, като партньор
2.Изберете си рекламодателска програма
3.Сложете линкове на вашия сайт
4.Печелете пари от трафика, клиентите и поръчките, които довеждате на рекламодателя

Автор: Демокритзатвори


20.09. Виж! Kрасотата на науката
12.09.2007
Виж! - красотата на наукатаТова е експеримент, който започна с премахването на всички езикови обяснения от science made simple. Входът е с покани
Автор: Британски съвет - Българияоще

КОРЕЙСКА РИБА ПОБЕЖДАВА МАЛАРИЯТА
17.12.2003
Това е обикновен щипок. Корейският й блатен събрат вероятно изглежда така, но с известни разлики в очите... Маларията убива стотици хиляди всяка година, но учени от Южна Корея са открили местна риба, която може да възпре разпространението й
Автор: BBC NEWSоще

НИСКО ЛЕТЕНЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КЛИМАТА
15.12.2003
Въпреки че следи от изгорели самолетни газове се наблюдават в перестите облаци, няма данни, че концентрации от тях се срещат само там... Летенето на височина 1 800 м може да прекрати промяната на климата, причинявана от самолетите. Британски учени са на мнение, че това ще намали с 47% вредните емисии
Автор: BBCоще


 Следващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница