посетител:   демокрит-новини- земя - земята  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
земята
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
ООН БИЕ ТРЕВОГА ЗА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МАЙМУНИзатвори
15.12.2003
Сега часовникът отброява една минута преди полунощ за четири от най-разпространените видове маймуни - расте тревогата сред представителите на ООН.

Все по-настойчиво звучи молбата им за 25 милиона долара - най-малкото, което сме длъжни да направим, за да предотвратим изчезването на тези видове през следващите няколко десетилетия. Съществува реален риск от пълно унищожение най-много до 50 години на
горилите,
шимпанзетата,
бонобоса (шимпанзето-джудже)
и орангутаните
- твърдят от ООН.

Те се надяват да се изолират няколко района, в които популациите от маймуни да се стабилизират и дори да се разрастнат, ако за това се заделят достатъчно пари.

Надали това са най-разпространените маймуни, но са зелени и набедени като предполагаем пръв източник на HIV-вируса на СПИН... Тази нарастваща тревога намери израз на срещата във френската столица Париж, проведена на 26 ноември. Тя бе инициирана от Юнеско (образователна, научна и културна организация) и Юнеп, програма на ООН за опазване на околната среда.

Споделяйки общата загриженост за оцеляването на най-разпространените видове маймуни, ръководителите на двете организации поканиха делегации от 23 държави от Африка и Югоизточна Азия, обитавани от маймуните, а също и от евентуални страни-донори.

Д-р Клаус Тойпфер, изпълнителен директор на Юнеп, каза: 25 милиона долара са абсолютният минимум, все едно да излекуваме умиращ човек с хляб и вода. Най-разпространените маймуни носят в себе си 96% от човешкия генетичен материал. Ако изгубим някой от тези видове, ние ще разрушим моста към миналото си и оттук - към нашата човечност.

Генералният секретар на Юнеско, Коичиро Матсуюра, допълни:
Най-разпространените маймуни представляват уникална връзка с естествената ни среда. Горите, които те обитават, са от жизнено значение за хората навсякъде по света. Съхраняването на най-разпространените маймуни и обитаваните от тях екосистеми не е самоцелен акт, а първа стъпка в борбата срещу бедността.

В съответствие с тези хуманни цели Юнеско проведе изследване, което показа, че западното шимпанзе вече не се среща в Бенин, Того и Замбия и че скоро може да изчезне и от още една западноафриканска държава - Сенегал. Там са останали само около 2 400 шимпанзета, още по-малко - в Гана, а в Гвинея-Бисау са съвсем малочислени - само около 200.

Шимпанзе, израстнало сред хора, вероятно е развило способност да говори, обявиха преди време американски учени... Най-големите опасности за маймуните идват от човека:
войните,
бракониерството
и търговията с живи животни.

Човешкото посегателство срещу горите взема все по-застрашителни размери, а изсичането им все повече ограничава естествената жизнена среда на маймуните. Ако строежът на пътища, мини и други инфраструктурни обекти продължава със същите темпове, предупреждават от Юнеп, до 2030 г. едва по-малко от 10% от горите, обитавани от африканските маймуни, ще останат относително незасегнати.

Ако това се случи, смятат те, почти няма да останат гористи области в Югоизточна Азия, а това би било гибелно за орангутаните.

Понеже много от най-разпространените видове маймуни обитават далечни и недостъпни места, Юнеско работи съвместно с Европейската организация за опазване на околната среда, с цел да се използват сателити, за да се следи скоростта, с която намаляват естествените за маймуните жизнени пространства.

Предвижда се проектът да започне с проучване на местата, обитавани от планинската горила. От тях са оцелели само около 600 в Уганда, Руанда и Демократична Република Конго (ДРК). С помощта на архивни сателитни снимки ще бъдат съпоставени Националният парк във Вирунга и непроходимият Национален парк в Бвинди, Уганда, за да се изследват промените, настъпили в популацията на горилите от 1992 г. насам.

За опазването на националните паркове Юнеско работи съвместно с местни правозащитни организации за подобряване на законовата уредба и за наблюдение на всичките пет района в ДРК, които са дом на няколко от най-разпространените видове маймуни.

Семи Манкото от Юнеско обаче предупреждава: Законовата уредба е съществен, но само един от елементите на всяко усилие за опазване на околната среда. Не можем постоянно да изолираме маймуните от хората. Маймуните играят ключова роля за поддържане жизнеността и разнообразието на тропическите гори, чието съхраняване зависи от хората. Напр. те разпръскват разсад над горите и осигуряват светлина, благодарение на която семената растат и така възстановяват екосистемата.


Демокрит: Ако още сте тук, можете да ни подкрепите с покупка или поне с по клик...:

Холографската вселена - Десет години след публикуването й нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят. Според физика от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиолога от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина...ТУК!

Научна и научно-популярна литература в Books.bg

Науката и технологиите - година по година
Откритията и изобретенията през XX век, които променят нашият живот... ТУК!

Една година в USA с J1 виза - Au Pair in America!
Прекарайте една година в американско семейство Създайте си нови приятелства и научете повече за САЩ. Насладете се на едномесечно вълнуващо пътуване Вижте как изглежда J1 виза!!!

Регистрация на Домейни - COM, NET, ORG, INFO, BIZ
Регистрирайте вашия домейн сега. Започнете да го управлявате веднага. Няма нужда от специални оторизации и изчакване. Вижте сами цените. Нека да печелим савместно.

Тези от вас, които имат сайтове, биха могли да се възползват от това:
Станете партньор на българските рекламодатели
1.Регистрирайте се в MyPartners.net, като партньор
2.Изберете си рекламодателска програма
3.Сложете линкове на вашия сайт
4.Печелете пари от трафика, клиентите и поръчките, които довеждате на рекламодателя

Автор: BBC Newsзатвори


14.10. - Национален протест срещу строителния тероризъм и...
11.09.2006
На Иракли от два дни отново се строи!... На Иракли от два дни отново се строи! Докато не излезем по улиците, нашата интернет комуникация никого няма да смути достатъчно
Автор: WWFоще

Хомограф: Слушайте Вагнер за добър секс
05.09.2006
...6,5 млн. лв. за наука дава МОН на медицинските университети...Златна колесница изчезна от Синеморец; Над р.Тунгуска се е взривила комета; Болести от тропика настъпват към нас
Автор: BG медииоще

БеГраф: БАН не е развъдник на пенсионери
14.11.2005
Азис не заслужава астероид, а черна дупка или поне комета...Някои от изводите на автора, макар и да не са така оригинални както името му, са си чиста истина
Автор: Демокрит/Медииоще

Географ: На море през октомври, на ски от март
30.10.2005
На море през октомври... Нашият климат става като гръцкия, страната ни упорито се движи към тропично време, съобщиха географи и геофизици, обсъждайки промените в климата
Автор: Демокритоще

Хомограф: Едри бедра и закръглено дупе е здравословната женска фигура
16.10.2005
...традиционната телесна форма при жените... Водещото заглавие от докладите на картографите в зеленичкия звучи жизнеутвърждаващо на фона на повсеместната паника. Но само на пръв поглед
Автор: Демокритоще

ПОВРЕДИЛ СЕ Е РУСКИ МЕТЕОРОЛОГИЧЕН САТЕЛИТ
17.12.2003
Предавателите на единствения останал руски метеорологичен сателит са се повредили. Преди седмица Русия изстреля с ракета носител три военни комуникационни сателита от космическата станция в Байконур
Автор: BBC NEWSоще

ПИШАТ НОВА ЧЕРВЕНА КНИГА
15.12.2003
Грозна участ грози 35 вида змии на островите Галапагос... Червената книга на най-застрашените видове островни растения и животни за съжаление е отправна точка за нова червена книга на най-застрашените видове в света, съставяна от IUCN. В Хавай 85 вида растения, които не се срещат никъде другаде, са заплашени от унищожение
Автор: Демокритоще

НАСА: СЛАБИТЕ МИКРОВЪЛНИ НЕ ВРЕДЯТ НА РАСТЕНИЯТА
15.12.2003
Ако бихме били германци в слънчева България...Учени от NASA откриха, че бъдещите сателитни системи, захранвани със слънчева енергия и проектирани да събират слънчева светлина, конвертирайки я в слаби микровълни, след което да ги изпращат към Земята, няма да са вредни за растенията
Автор: Bioscienceоще

МИНИКОПТЕР БЛЕСВА НА ШОУ ЗА РОБОТИ
15.12.2003
Очевидно това не е миникоптера...Това е роботът на Fujitsu, който се контролира от мобилен телефон. Той ще работи с електронните уреди в дома на собственика и ще следи за сигурността... Един от най-леките и най-малки роботи-хеликоптери е бил показан на Токийското изложение от компанията Seiko Epson. Има камера и може да лети в опасни райони
Автор: Демокритоще

КЛОНИРАХА ЛИ ЧОВЕК?
27.12.2002
За пръв път имаме възможността да видим самите себе си в огледалото на еволюцията Роди се първият клониран човек. Това научаваме от News.bg, които се позовават на разпространена от AFP информация. Световната агенция цитира изявление на лидери на религиозната секта Raelians. Новороденото е момиченце, което е точно копие на майка си – американска гражданка.
Автор: New Scientistоще

ЗА ЕЗОТЕРИЗМА В СЪВРЕМЕННАТА НАУКА
23.12.2002
Езотеризмът съвпада с началото на културната история и по-специално с култово-религиозните практики Езотеризмът и науката би следвало да са явления в контрадикторна взаимовръзка – едното поради тайнствеността, а другото заради общодостъпния си характер и предназначение. Но през последните най-малко шестдесет години особена актуалност придоби научният шпионаж
Автор: Иван Ганев ИФИ БАНоще


Предишните 12 новиниСледващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница