посетител:   демокрит-новини- земя - земята  
 
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
земята
  човек
  космос
  биосфера
  земя
    -земята
    -водата
    -въздуха
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас
КЛОНИРАХА ЛИ ЧОВЕК?затвори
27.12.2002
Роди се първият клониран човек.

Това научаваме от News.bg, които се позовават на разпространена от AFP информация. Световната агенция цитира изявление на лидери на религиозната секта Raelians.

Новороденото е момиченце, което е точно копие на майка си – американска гражданка.

За пръв път имаме възможността да видим самите себе си в огледалото на еволюцията Учените по света обаче до момента се отнасят скептично към тези новини, защото всичко около проекта е стрoго секретно и не може да се потвърди, че новороденото наистина е клонинг.

Сектата Raelians има 55 хил. последователи по света, които вярват, че животът на Земята е донесен от извънземни, посетили планетата ни преди 25 хил. години.

Лидерът на сектата Раел учи, че целият живот на Земята е създаден с помощта на генното инженерство. През 1997 г сектата финансира създаването на компанията Clonaid (извършила настоящото клониране), която трябва да осъществи целите на "реалините" – постигане на безсмъртие с помощта на клонирането.

Демокрит: Прочетете цялата новина по случая в News.bg!

Ден преди Коледа, New Scientist направи кратък обзор на по-важните събития от областта на биологията и медицината, които се случиха през отиващата си 2002 г.

2002-ра ще бъде "годината на клонирането", предрече през май Панос Завос, един от учените, които опитват да създадат човешки клонинг без да се съобразяват с никакви обществени норми.

Единадесет са научните екипи в света, които се опитват да създадат бебе-клонинг, обяви тогава той пред комисия на американския конгрес. До 31 декември поне един от екипите ще успее, прогнозира ученият.

През април бившият колега на Завос, скандалният д-р Северино Антинори нажежи страстите около публичната дискусия относно клонирането. На пресконференция, провела се в Обединените арабски емирства, той обяви, че жена от програмата му е бременна от осем седмици.

Завос тогава се усъмни публично в твърденията на Антинори, а други учени посочиха като единствено несъмнен таланта му да привлича общественото внимание.

През ноември Антинори обяви, че първото в света клонирано бебе ще се роди през януари 2003 г.

Клонираният ембрион се развивал нормално в утробата на майката. Антинори обаче отказа да даде повече подробности относно състоянието и местонахождението на майката на бъдещия клонинг.

През 2002-ра растеше броя на държавите, чието национално законодателство въведе забрана на човешкото репродуктивно клониране. Опитите това да стане факт и в международното законодателство обаче срещнаха непреодолими прегради. В началото на ноември дискусиите около забраната на клонирането бяха провалени и отложени поне за година, след като поредицата разисквания на форуми на ООН доведоха до задънена улица.

В единия лагер на спорещите са САЩ и Ватикана, чиито лидери настoяват за забрана на всички форми на клониране. От другата страна са Франция и Германия, които са "за" забраната на репродуктивното клониране, но не и на терапевтичното клониране на стволови клетки, което би дало тласък на медицината.

През септември, Калифорния обяви публично неподчинение на федералните забрани и ограничения за терапевтично клониране.

В началото на декември водещите учени на Австралия си отдъхнаха с облекчение, след като промени в законодателството им позволиха да създават стволови клетки от ембриони, останали след оплождане in vitro.

В костния мозък на хора и мишки съществуват клетки, които притежават характеристики, подобни на ембрионалните стволови клетки През юни изследователи от университета в Минесота публикуваха в престижното издание Nature резултатите от работата си, обявени още през януари. Епохалните им експерименти доказват, че в костния мозък на хора и мишки съществуват клетки, които притежават характеристики, подобни на ембрионалните стволови клетки. Инжектирани в телата на възрастни мишки, клетките се "инкорпорират" в някои видове тъкани без да формират тумори, подобно на стволовите клетки.

2002-ра се оказа хубава година и за геномния анализ. През декември учените обявиха най-пълното и качественото описание на генома на мишката, което ще помогне за разбулване на тайните на собствените ни гени.

"За пръв път имаме възможността да видим самите себе си в огледалото на еволюцията", заяви един от водещите изследователи.

Само два месеца преди това, международен екип от над 100 учени от 9 държави дешифрира генетичния код на двата организма, които в тандем убиват повече от два милиона души всяка година – маларийния паразит и комара, който го пренася.

Дремокрит: Прочетете целия обзор в New Scientist!

Демокрит: Ако още сте тук, можете да ни подкрепите с покупка или поне с по клик...:

Холографската вселена - Десет години след публикуването й нейните възторжени почитатели и яростни отрицатели продължават ожесточено да спорят. Според физика от Лондонския университет Дейвид Бом и неврофизиолога от Станфордския университет Карл Прибрам. Според тях вселената е просто своего рода гигантска холограма, великолепно разработена до най-малките подробности илюзия, а ние самите сме също такива миниатюрни холограми, измъчвани от смехотворни страсти и амбиции призрачни образи, прожектирани от космическа киномашина...ТУК!

Научна и научно-популярна литература в Books.bg

Науката и технологиите - година по година
Откритията и изобретенията през XX век, които променят нашият живот... ТУК!

Една година в USA с J1 виза - Au Pair in America!
Прекарайте една година в американско семейство Създайте си нови приятелства и научете повече за САЩ. Насладете се на едномесечно вълнуващо пътуване Вижте как изглежда J1 виза!!!

Регистрация на Домейни - COM, NET, ORG, INFO, BIZ
Регистрирайте вашия домейн сега. Започнете да го управлявате веднага. Няма нужда от специални оторизации и изчакване. Вижте сами цените. Нека да печелим савместно.

Тези от вас, които имат сайтове, биха могли да се възползват от това:
Станете партньор на българските рекламодатели
1.Регистрирайте се в MyPartners.net, като партньор
2.Изберете си рекламодателска програма
3.Сложете линкове на вашия сайт
4.Печелете пари от трафика, клиентите и поръчките, които довеждате на рекламодателя

Автор: New Scientistзатвори


14.10. - Национален протест срещу строителния тероризъм и...
11.09.2006
На Иракли от два дни отново се строи!... На Иракли от два дни отново се строи! Докато не излезем по улиците, нашата интернет комуникация никого няма да смути достатъчно
Автор: WWFоще

Хомограф: Слушайте Вагнер за добър секс
05.09.2006
...6,5 млн. лв. за наука дава МОН на медицинските университети...Златна колесница изчезна от Синеморец; Над р.Тунгуска се е взривила комета; Болести от тропика настъпват към нас
Автор: BG медииоще

БеГраф: БАН не е развъдник на пенсионери
14.11.2005
Азис не заслужава астероид, а черна дупка или поне комета...Някои от изводите на автора, макар и да не са така оригинални както името му, са си чиста истина
Автор: Демокрит/Медииоще

Географ: На море през октомври, на ски от март
30.10.2005
На море през октомври... Нашият климат става като гръцкия, страната ни упорито се движи към тропично време, съобщиха географи и геофизици, обсъждайки промените в климата
Автор: Демокритоще

Хомограф: Едри бедра и закръглено дупе е здравословната женска фигура
16.10.2005
...традиционната телесна форма при жените... Водещото заглавие от докладите на картографите в зеленичкия звучи жизнеутвърждаващо на фона на повсеместната паника. Но само на пръв поглед
Автор: Демокритоще

ПОВРЕДИЛ СЕ Е РУСКИ МЕТЕОРОЛОГИЧЕН САТЕЛИТ
17.12.2003
Предавателите на единствения останал руски метеорологичен сателит са се повредили. Преди седмица Русия изстреля с ракета носител три военни комуникационни сателита от космическата станция в Байконур
Автор: BBC NEWSоще

ПИШАТ НОВА ЧЕРВЕНА КНИГА
15.12.2003
Грозна участ грози 35 вида змии на островите Галапагос... Червената книга на най-застрашените видове островни растения и животни за съжаление е отправна точка за нова червена книга на най-застрашените видове в света, съставяна от IUCN. В Хавай 85 вида растения, които не се срещат никъде другаде, са заплашени от унищожение
Автор: Демокритоще

ООН БИЕ ТРЕВОГА ЗА НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МАЙМУНИ
15.12.2003
Надали това са най-разпространените маймуни, но са зелени и набедени като предполагаем пръв източник на HIV-вируса на СПИН... Сега часовникът отброява една минута преди полунощ за четири от най-разпространените видове маймуни. Расте тревогата в ООН. Все по-настойчиво звучи молбата за 25 милиона долара - най-малкото, което сме длъжни да направим
Автор: BBC Newsоще

НАСА: СЛАБИТЕ МИКРОВЪЛНИ НЕ ВРЕДЯТ НА РАСТЕНИЯТА
15.12.2003
Ако бихме били германци в слънчева България...Учени от NASA откриха, че бъдещите сателитни системи, захранвани със слънчева енергия и проектирани да събират слънчева светлина, конвертирайки я в слаби микровълни, след което да ги изпращат към Земята, няма да са вредни за растенията
Автор: Bioscienceоще

МИНИКОПТЕР БЛЕСВА НА ШОУ ЗА РОБОТИ
15.12.2003
Очевидно това не е миникоптера...Това е роботът на Fujitsu, който се контролира от мобилен телефон. Той ще работи с електронните уреди в дома на собственика и ще следи за сигурността... Един от най-леките и най-малки роботи-хеликоптери е бил показан на Токийското изложение от компанията Seiko Epson. Има камера и може да лети в опасни райони
Автор: Демокритоще

ЗА ЕЗОТЕРИЗМА В СЪВРЕМЕННАТА НАУКА
23.12.2002
Езотеризмът съвпада с началото на културната история и по-специално с култово-религиозните практики Езотеризмът и науката би следвало да са явления в контрадикторна взаимовръзка – едното поради тайнствеността, а другото заради общодостъпния си характер и предназначение. Но през последните най-малко шестдесет години особена актуалност придоби научният шпионаж
Автор: Иван Ганев ИФИ БАНоще


Предишните 12 новиниСледващите 12 новини

Copyright ©2004 Демокрит всички права запазени
(ползването на информация от сайта на Демокрит
се разрешава единствено с изричното упоменаване на democrit.com
като източник на информация)

 
Главна страница