посетител:     демокрит-новини- техника
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
техника
  човек
  космос
  биосфера
  земя
  техника
    -IT
    -произвеждаща
    -обслужваща
    -психо
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас

Зеления: Прекрачваме границата човек - машина до 2050 г.затвори
23.09.2008

Демокрит: Новините на Зеления ще ви настигат по-бързо с неговия RSS

В предпоследната си новина Зеления съобщава, че:

Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин... На IDF 2008 (Intel Developer Forum) в Сан Франциско главният технически директор на Intel Джъстин Ратнър предсказа значителни промени в обществото, роботиката и подобрения на сетивните възможности на компютрите при взаимодействието им с околния свят, научаваме от сайта на компанията.

Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин.

Затова те трябва да се ориентират в динамична среда, разчитайки на сензорите и изкуствения си интелект, който би трябвало да им осигури и приспособимост към променящата се, околна среда.

Ратнър показа два работещи персонални роботи-прототипи...още


Следва гореща новина за Ледения човек:
Знаеше се със сигурност, че дрехите му са направени от животински кожи, но учените дълго време не можеха да установят за какви всъщност животни става дума... След като преди години италиански учени направиха ДНК анализ на тестисите на праисторическия човек Йоци (Oetzi) и доказаха, че бил стрилен, сега немски изследователи решиха да обърнат внимание и на облеклото му.

Откакто през 1991 г. мумифицираното му тяло бе открито в Алпийски ледник, специалистите водят горещи дебати относно неговото социално положение. Знаеше се със сигурност, че дрехите му са направени от животински кожи, но учените дълго време не можеха да установят за какви всъщност животни става дума...още


Да преминем закратко на техно вълна:
Екип от учени в щатския университет на Охайо, начело с Джоузеф Хърманс, създадоха революционен материал, който може да превръща топлината в електричество по-ефективно от всичко достъпно на пазара днес.

Термоелектрическите материали всъщност се познати от години и имат много приложения – например в т.нар. атомни батерии, използвани в много космически апарати... Установено е, че само 25 % от енергията, която се получава при изгарянето на бензина в типичния автомобилен двигател отива за задвижване на колата и нейните екстри - останалото се губи под формата на топлина, по-голямата част от която в нагорещени газове, излизащи от ауспуха.

Термоелектриците могат да оползотворят тази отпадна топлина, твърдят откривателите на новия материал...още


От техно, та на нано:
Учени от Технологичния институт в щата Джорджия създадоха технология, която ще може да се използва за безопасно третирането на ракови заболявания в бъдеще.

Новата технология използва магнитни наночастици и позволява раковите клетки буквално да бъдат прихванати и изведени от тялото, без да се вреди на пациента, разказва официалният журнал на Американското обществото на химиците...още


Да припомним за стомашните проблеми на мумиите:
Учени откриха следи от причиняващата стомашна язва бактерия Heliobacter pylori (H. pylori) в останките на северноамериканска мумия, съобщи британското научно списание BMC Microbiology.

Бактериите, открити в една от датираните още от преди времето на Колумб мумии, доказаха че стомашните болежки са били добре познати на коренните жители...още


Като така и така сме на вълна хранене:
Учени откриха, че точно като хората, клетките на черния дроб не могат да устоят на изкушението да хапнат
една,
две,
че и повече малки понички, научаваме от Science Daily.

Не се смейте – новината е сериозна и за пръв път бе публикувана в списанието Chemical Communications, което се издава от Кралското общество на химиците в Шотландия.

Така, като се използва апетитът на чернодробните клетки за миниатюрните лакомства, с размер едва няколко микрометра (приблизително няколко стотни от широчината на човешкия косъм) учените могат да създадат нов начин за селективна доставка на лекарствени вещества до болни клетки, при което се елимират ужасните странични ефекти на животоспасяващата химиотерапия.

Един от създателите на тази нова технология Марк Брадли случайно открил полимерните понички, докато...още


Да припомним прорицателския стих в 'Одисеята':

Разказва ли за слънчево затъмнение 'Одисеята'?... Следващият път, когато преди лягане си препрочитате епическата поема "Одисея", обърнете внимание на прорицателския стих от 20-та песен:
"Погасна слънцето на небосвода. Зловеща тъма се надига".

Защото според изследователи, слепият древногръцки поет вероятно е пременил в мерена реч древно предание за слънчево затъмнение, случило се преди повече от 3 000 г., четем в New Scientist.

Както е добре известно от Холивудския римейк на епоса "Илиада", Троя пада, а нелепа смърт застига Брад Пит, преобразил се 'до неузнаваемост' в героя Ахил.

Другата поема на Омир обаче, "Одисея", е не по-малко подходяща за летен блокбъстър. Тя представлява най-древното и най-обстоятелствено оправдание на мъж, завърнал се внезапно от дълга командировка.

В нея слепият поет преразказва защо на Ахиловия приятел Одисей са му били необходими цели 10 г., за да доплува до родния о-в Итака в обятията на законната си съпруга
...още


Нещо, което не знаехме за швейцарските дрозофили:
Тъпанарите си жужали и радвали на живота цели 80-85 дни, вместо нормалните за вида им 50-60 дни... Ако искате да се радвате на живота по-дълго, не си губете времето с учене. Останете си прилично тъп и тънещ в блажено невежество, съветват швейцарски учени, цитирани от Physorg. Особено ако сте муха, а още повече - ако сте плодова мушица в Швейцария...

Изследователите Тадеуш Кавецки (Tadeusz Kawecki) и Джоп Бъргър (Joep Burger) от университета в Лозана открили "обратнопропорционална зависимост между подобряването на умствените способности на мухата и продължителността на живота й".

Първата крачка от изследователския им проект била да събират мухи-дрозофили от района на Базел, Северозападна Швейцария.

После разделили насекомите на две групи...още


Ако имате нещастието да не сте швейцарска муха, то това със сигурност ще ви заинтригува:
Вече и от 'Пътища и съоражения' знаят, че черната дупка е област на пространството, в която гравитацията е толкова силна, че според Айнщайновата Обща теория на относителността от нея не може да се измъкне дори светлината... Американски физици ни зарадваха с новината, че са открили механизъм, по който информация може да се възстанови след попадането й в черна дупка. Остава само информацията да е абонирана и за Physical Review Letters, за да може да се запознае в броя от 20.05. с плана за бягство от гравитационния капан.

Вече и от 'Пътища и съоражения' знаят, че черната дупка е област на пространството, в която гравитацията е толкова силна, че според Айнщайновата Обща теория на относителността от нея не може да се измъкне дори светлината.

През 1970 г. някой си Стивън Хокинг показва че...още


Да припомним за златистата течност и културните различия:
Представителите на различни националности и култури често имат и много различна обмяна на веществата (метаболизъм), разбираме от Live Science.

И така, в неравната борба със затлъстяването, високото кръвно налягане и други здравословни проблеми, изследователите залагат на 
нов информатор... Учени установили този изненадващ факт, след като неуморно изследвали урината на
4 630 доброволци от
САЩ,
Китай,
Япония
и Обединеното кралство.

И така, в неравната борба със затлъстяването, високото кръвно налягане и други здравословни проблеми, изследователите залагат на нов информатор - урината.

В нея се съдържат химически вещества, останали след разграждането на храната и течностите в стомаха, които при разпитите могат "да изпеят" ценни сведения за телесното здраве и начина на живот на индивида, предоставил златистата течност за целите на науката и благото на човечеството
...още


Една новина инжектира мощна доза оптимизъм у търсачите на извънземен живот:
Клатенето на Титан издава океан... Учени предполагат, че промените в скоростта на въртене на спътника на Сатурн Титан вероятно се дължат на океан от течна вода, простиращ се под ледената повърхност, четем в New Scientist.

Ниската плътност на Титан предполага, че той е съставен от комбинация от воден лед и скали. Океанът вероятно се е появил още в ранната история на Сатурновата луна, когато голяма част от водният лед се е разтопил от топлината, отделена при формирането на спътника и от разпада на радиоактивни материали...още


Сега за светлото бъдеще на аватарите и ботовете:
Еди се казва първото виртуално дете с изкуствен интелект, което успешно премина тест, измерващ познавателните способности на 4-5 годишни деца, научаваме от New Scientist.

A.I. Откритието отваря пътя за появата на "по-умни" компютърни игри и търсачки, чиито аватари и ботове ще могат да отгатват желанията и намеренията на играещи и търсещи реални хора.

Тестът "Погрешно вярване" (false belief test) определя дали децата вече са способни да осъзнават, че допусканията на другите могат да се различават от техните собствени и от реалните факти ...още


А сега тийнейджърите да почерпят:
Тийнейджърите имат още един добър повод да благодарят на учените.

...Интересното е, че още в тази ранна следпубертетна възраст се наблюдават 
разлики между двата пола по отношение на мозъчните механизми, които контролират емоциите и поведението... Защото отсега нататък могат без притеснения щедро да излеят своя гибелен гняв в лицето на погледнал ги накриво пенсионер в трамвая. Необходимо е след това само спокойно да раздадат на останалите пътници копия от текста, който следва, като побързат да обяснят междувременно, че имат
увеличена амигдала
и асиметрии в предния цингуларен кортекс...

Защото австралийски учени от университета в Мелбърн сканирали мозъка на подрастващи и установили, че...още


В очакване на новия Стар Трек:
Космическите пейзажи в новия филм Стар Трек ще се базират изцяло на последните резултати от научните изследвания на нашата Слънчева система.

За тази цел продуцентите на филма на "Парамаунт пикчърс", който се очаква да излезе по екраните в края на годината, назначили като научен консултант Каролин Порко (Carolyn Porco). Тя работи за НАСА и е ръководител на екипа от учени и инженери, отговорен за визуалното изобразяване на резултатите от мисията "Касини" (Cassini) на Сатурн...още


Нещо интересно за честните сини очи:
...Хората винаги са подозирали, че на синеоките нещо не им е чиста работата... Хората винаги са подозирали, че на синеоките нещо не им е чиста работата...
Ето че сега това е научно доказан факт: всички те прозлизат от общ прародител, появил се едва преди 6 000 до 10 000 години, разбираме от Live Science.

Щастливо споходен от необикновена генетична мутация, и пещерните Камерън Диас и Брат Пит вероятно са имали тотален успех сред противоположния пол. Преди тях човечеството не е познавало друг цвят на очите освен кафявия.

Учени от департамента по клетъчна и молекулярна медицина към Копенхагенския университет успели да проследят назад във времето мутацията, която атакува гена OCA2. Обикновено той е отговорен за производството на меланин...още


Да преминем на по-тъмно:
...Въображаема фотосесия на SgrA... Изглежда за никого вече не е тайна, че в самия център на нашата галактика се е наместил тайнствен тъмен обект. По-учените в тази област на знанието са го удостоили с благозвучното име SgrA (Sagittarius A) и предполагат, че представлява чудовищна по своите размери черна дупка.

Досега астрономите бяха в състояние да виждат до 100 млн. км от радиуса на чудовището SgrA. От New Scientist сега научаваме, че миналата година учените успели да видят почти три пъти по-отблизо неговия хоризонт на събитията, т.е. границата, отвъд която няма измъкване нито за светлина, нито за радиация.

През април 2007 г. били засечени излъчени от черната дупка радио вълни, идващи от област разположена "само" на 30-тина млн. км от радиуса на SgrA. Това станало възможно, след като...още


От черната дупка правим плавен преход към 'Тъмните му материи':
...Вероятно дори децата около вас вече въртят по един алетиометър, подарен им за Коледа... Сигурно вече сте гледали последния холивудски блокбъстър "Златният компас" (The Golden Compass), повече или по-малко ефектно преразказващ първата част на класическата научно-фантастична трилогия на Филип Пулман "Тъмните му материи" (His Dark Materials).

Вероятно дори децата около вас вече въртят по един алетиометър, подарен им за Коледа, и разбулват мистериите около космическия прах, подобно на малката Лира...

Агенция Франс прес (АФП) обаче припомня, че в основата на приказната история стои научна теория, която неудържимо привлича уважавани
физици,
математици
и космолози
...още


Да слезем за малко на земята:
Преди седмица двама от милиардерите на Microsoft 'обедняха' общо с 30 млн. долара в името на науката, четем в сп. 'Нейчър'.

Парите им отиват за изграждането на гигантския телескоп LSST (Large Synoptic Survey Telescope), който се очаква да струва общо 389 млн. долара.

Бил Гейтс дава 10 млн. долара, а останалите 20 млн. идват от...още


Да забавим сега хода на времето с Нео:
...Едва ли сте забравили как в 'Матрицата' Нео избягва куршуми ... Едва ли сте забравили как в "Матрицата" Нео избягва куршуми и крошета, и окончателно надви агентите, когато времето в симулираната реалност забавяше ход.

От Physorg научаваме, че често и в реалния живот хора, преживели смъртна опасност, споделят че са усетили забавяне на времето в момент на най-голяма безнадеждност, когато всичко било в ръцете на съдбата.

Възможно ли е хората също да са способни да преживяват действителността на забавен каданс?...още


Семейните да внимават:
Ако сериозно обмисляте развод, то американски учени ви дават нов повод да размислите. Защото към проблемния списък "деца,
адвокати,
издръжка,
панелка,
таратайка..." трябва да добавите и "планета Земя".

В New Scientist четем, че според мащабно изследване прогресивно увеличаващият се в цял свят брой на разводите допълнително задълбочава екологичната криза.

Проблемът идвал от това, че след раздялата обикновено семейните двойки заживяват в собствени жилища, а не се връщат при родителите си
...още


Да припомним за кореняците американци:
Горещият научен спор относно произхода на американските индианци е на път да остане в историята.

Ново генетично изследване потвърди хипотезата, че техните предци са дошли от Сибир преди около 12 000 г. през временен сухопътен мост, пресичащ Беринговия проток.

...съществува генетична мутация, която може да се открие единствено при предците на американските индианци и коренните сибиряци... Откритието отхвърля алтернативното предположение, според което хората са населили Северна и Южна Америка, извършвайки успешни презокеански плавания преди 30 000 г....още


Задавали ли сте си въпроса как правят орален секс цихлидите?:
Швейцарски изследователи са открили специален ген, чрез който слабият пол се подлъгва да поглъща сперма без много кандърми.

Хитреци на еволюцията са мъжките цихлиди от Източна Африка. Лошата новина за мачовците обаче е, че не става дума за разюздано африканско племе, с което може да се обмени добра практика, а за семейство пъстроцветни риби, популярни сред акваристите.

При много видове риби е обичайно мъжките да се обагрят с крещящи цветове с едничката цел да привлекат по-наблизо готови за чифтосване женски с узрели яйца.

При цихлидите обаче това не е много лесна задача...още


Да си припомним сега алгоритъма на успешната свалка:
Ако редовно преглеждате новините на Британското кралско научно дружество, вероятно вече сте наясно как да изглеждате по-привлекателно за избран от вас представител на противоположния пол.

...Когато трябва да опишат едно привлекателно за тях лице, повечето хора започват да говорят за здрава на вид кожа, симетрични черти и изпъкнали брадички... И така, алгоритъмът на успешната подготовка за свалка е прост:

Първа стъпка: Заставате срещу избрания.
Втора стъпка: Втренчвате се право в очите му.
Трета стъпка: Широко се усмихвате.

Формулата на успеха дължим на екипа на д-р Клеър Конуей (Claire Conway) от университета в Абърдийн.

Всички досегашни изследвания по животрептящия проблем обикновено се фокусирали върху...още


Да прибавим сега към горната жълтина и щипка интелектуално синьо:
Европейците са по-склонни да живеят природосъобразно в сравнение с гражданите на САЩ. Този факт е вече научно установен от проучване на здравословния и природосъобразен начин на живот на жителите на Стария континент.

Резултатите от проекта LOHAS сочат, че европейците са с 50 % по-склонни от американците да купуват "зелени" продукти, като се започне от хибридните автомобили и се стигне до органичните храни и всевъзможните продукти на грижата за тялото и душата.

...Европейците били 'по-зелени' от американците... Европейците освен това са с 25 % по-съдействащи за рециклирането на отпадъците и с 30 % по-активни в агитацията на приятели и роднини в полза на природосъобразния начин на живот.

Парадоксално е, че...още


Следва горещата новина за фаталната екскурзия на мис Неутрино:
Една космическа знаменитост от години се изплъзва от обективите на астрофизичните папараци.

Преди броени дни обаче мис Неутрино бе "хваната в крачка" от учени, при това европейски, с радост научаваме от Physorg.

Досега тази елементарна частица бе смятана за една от най-неуловимите и безплътни "градивни тухлички" на Космоса. На 2 октомври обаче физиците на междуправителствената европейска организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) успели да й организират 730-километрово пътешествие под земната кора и да я заснемат точно в момента на сблъсъка й в лабораторните детектори.

Екскурзията на мис Неутрино започнала от...още

Автор: Green Democritзатвори

CaféSci: Наистина ли имаме очи на тила?
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...На 25 септември в Пловдив, един истински учен-детектив ще ни запознае със загадката на дългия път на зрителната информация
Автор: Green Democritоще

CaféSci: Машината на времето съществува
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София един феймлабър ще ви запознае с проекта си за изкуствен интелект
Автор: Демокритоще

CaféSci: ...и краят на света през 2012 г.
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София астрономът Валери Голев ще разсее с телескоп псевдонаучните ни кошмари
Автор: Демокритоще

CaféSci: The Fascination of Mobile Communications
19.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...Заповядайте с изключени мобилни да се питаме с проф. Бонек Is there humanity without communication?
Автор: Демокритоще

Зеления: Прабаба ми е fat-алната жена
25.11.2008
...Прабаба ми е fat-алната жена...Никотиновият рецептор е на 3 млрд.?; Защо 'Хем сърби, хем боли'?; Жени по подразбиране; Да направим мозък от зъб
Автор: Green Democritоще

Големият адронен колайдер – очаквания и реалности
12.11.2008
...с помощта на ГАК ще видим Вселената, такава каквато е била в първата секунда от нейното съществуване...Доц. Литов: Стартът на ГАК предизвика небивал интерес. Бяха направени множество спекулативни изказвания както от хора, свързани с научните среди, така и от псевдоучени, които доведоха до масова психоза и прогнози за унищожаване на Земята
Автор: Сп. НАУКАоще

За отличниците и неудачниците
11.11.2008
...как да се активира способността за утеха на деловия човек?!...Докато героите на деня печелеха шах турнири, аз предпочитах да играя билярд и това, че в крайна сметка никак не пропаднах ме наведе на мисълта, че
Автор: Lehemоще

За правилните молекули в правилни дози
08.11.2008
...При проведени през 2005 година изследвания се доказва способността на витамин С селективно да убива туморни клетки in vitro...При проведени през 2005 г. изследвания се доказва способността на витамин С селективно да убива туморни клетки in vitro
Автор: Габриела Жечеваоще

Зеления: Прекрачваме границата човек - машина до 2050 г.
23.09.2008
Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин...Леденият човек Йоци наистина бил пастир; Нов материал прави автомобилите по-ефективни; Учени ловят ракови клетки с магнит
Автор: Green Democritоще

БеГраф: Физикът и тиквите
09.11.2007
Да отъркаляме безпросветността...Филмът на Ал Гор за климата е с научни грешки; Учени откриха тайната на глобалното затопляне; Защо през есента някои листа стават червени, а други жълти?; При кацането на Луната американските астронавти са открили руини с изкуствен произход
Автор: Green Democritоще

Зеления: Топ 5 митове за ученички и математички
20.09.2007
...Обикновеният зрител е добър кинокритик...Учени: Обикновеният зрител е добър кинокритик; Симулираха преживяване извън тялото; Жените обичат розово, мъжете - зелено, а всички
Автор: Green Democritоще


 Следващите 12 новини

 
Главна страница