посетител:     демокрит-новини- техника
 
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
техника
  човек
  космос
  биосфера
  земя
  техника
    -IT
    -произвеждаща
    -обслужваща
    -психо
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас

Зеления: Топ 5 митове за ученички и математички затвори
20.09.2007

Демокрит: Новините на Зеления ще ви настигат по-бързо с неговия RSS

В последната си новина Зеления съобщава, че:

Изглежда сякаш безвъзвратно е отминало времето, когато поп културата широко тиражираше образите на учители-сексисти и наложи като пазарен хит ученичката Барби, безгрижно чуруликаща своето "Математиката е трудна!".

От Live Science научаваме обаче, че до други изводи достига представително изследване на различията между половете по отношение на интереса им към науките, проведено от Националната научна фондация на САЩ.

...Женският мозък е негоден за наука... Общественото мнение (поне оттатък Атлантика) все още робува на митове, които могат да се обобщят със символ-веруюто на интелектуалния мачизъм:
"Женският мозък е негоден за наука".

Сред тези стереотипи най-разпространени са пет...още


Една добра новина за нас обикновените:
Изследователи установиха, че на средния зрител не са му нужни години, прекарани в киносалоните и в ровене из специализираната литература, за да може да разпознае хубавия филм сред посредствените и лошите продукции, научаваме от Live Science.

...Обикновеният зрител е добър кинокритик... Този резултат противоречи на изводите от предишни изследвания на "добрия вкус" на масовия консуматор на културна продукция, предлагана от филмовата индустрия. Повечето от тях потвърждаваха мнението на кино-снобите, според което преценката на експертите обикновено не съвпада с мнението на обикновения зрител.

Тези изследвания обаче разчитат основно на данни от бокс-офис класациите...още


Да се погледнем сега отгоре:

...По този начин учените се опитват да обяснят т. нар. преживявания извън тялото (оut-of-body experiences)... Два научни екипа обясняват как с помощта на чифт очила за виртуална реалност и видео камери са накарали доброволци да виждат тялото си разположено някъде другаде и едновременно с това да изпитват усещането, че то е докосвано.

Техниката, използвана от учените, можело да се използва и за усъвършенстване на хирургични операции от разстояние, както и за създаване на по-реалистични аватари за компютърни игри...още


Дайте сега нещо по-розово:
Жените са биологично програмирани да харесват розово и лилаво, докато мъжете клонят повече към зелено. За всички хора обаче синият цвят е предпочитаният, установяват изследователите от института по невронауки към университета на Нюксъл, Великобритания.

Аня Хълбърт (Anya Hurlbert), която е директор на института и шеф на екипа, споделя че била донякъде вдъхновена за това изследване от дъщеря си, която не можела да устои почти на нищо, оцветено в розово. От друга страна, направило й впечатление, че щандовете за дамска козметика препълвали окото с розово и лила, докато мъжката парфюмерия винаги била строго издържана в тъмно кафяво и зелено.

...не можела да устои почти на нищо, оцветено в розово... Тогава си задала въпроса: защо маркетолозите са решили, че момичетата си падат по розово?...още


Знаехте ли, че:
В мозъка ни съществува зона, която ни предупреждава за по-малко от секунда, че предстои да повторим вече допусната грешка.

Учените отдавна знаеха, че грешките благоприятстват процеса на учене. Обясняваха го с елемента на върховна изненада от факта, че грешим. На изследователите им бе неизвестно обаче как и колко бързо мозъкът ни се учи от грешките си.

Ето че сега психолози от университета в Ексетър, Великобритания, за пръв път измериха тази скорост...още


Оставаме на мозъчна вълна:
Вече е научно доказано, че незрящите хора са истински факири в правилното запаметяване и припомняне.

"Ако сме лишени от зрение, ние ще възприемаме света само като последователности от събития", обяснява невробиологът Ехуд Зохари (Ehud Zohary) от Хебрю университета в Йерусалим. "Например, за да правят разлика между иначе неразличими обекти, като кофички кисело мляко на различни марки, които се различават само по етикетите, слепите обикновено си ги представят като подредени в редица, като всяка от тях е снабдена с мислен етикет, на който например е 'написано' 'втората отляво'".

Ежедневното използване на подобни мнемонични техники прави слепите по-добри в запаметяването на всякакви данни...още


Да прихванем малко и от масовата технофилия:
Преди около месец навсякъде в пресата и технофилските web сайтове се вдигна шум за нова технология за запаметяване на данни, обещаваща висока скорост, енергонезависимост и ниска цена, която в скоро време ще измести както флаш паметите, така и твърдите дискове.

Причина за целия този шум стана един чип, който от Samsung представиха през септември миналата година и който се нарича Phase-Change RAM или памет с изменение на фазата.

Всъщност, както повечето модерни технологии, така и тези памети са идея, която е добре забравено старо...още


Още техно от Божидар Стефанов:
Няма съмнение, че днес на фона на изпълнените с изрази като "глобално затопляне" и "промяна на климата" вестници, интересът към алтернативните източници на енергия е станал по-голям от когато и да е било.

HRacer А за един от най-сериозните претенденти за енергиен източник на бъдещето се счита горивната клетка.

Затова не е чудно, че последните години се появиха прототипи на толкова много устройства, в които тази футуристична технология намери място – като започнем от батерии за лаптоп, GSM-и и MP3 плеъри и стигнем дори до автомобили.

Водородът се оказва толкова удобно гориво, че дори петролният гигант Shell създаде свое звено Shell Hydrogen, което да се занимава с проучвания в тази област, а скоро се очаква да видим и първите водородни автомобили с горивна клетка.

Миналата година на пазара се появи и първата количка-играчка с горивна клетка...още


Поредна порция техно от Божко:
В средата на април на представяне в Токио от Sony демонстрираха последния си прототип на OLED телевизор и официално съобщиха, че ще започнат да продават ултратънки телевизори с OLED технология още тази година с цел да бъдат първите, които ще излязат на пазара с телевизор използващ обещаващата технология от ново поколение.

OLED технологията вече си извоюва славата на един от новите хай-тек хитове и затова никак не е странно, че все повече компании, като Seiko,
Epson,
Canon,
Samsung,
Toshiba
и Matsushita
се надпреварват в инвестиции в перспективната технология, за да покажат на света прототип на някоя нова джаджа.

Благодарение на това в последно време се появиха десетки телефони и плеъри, на кутията на които пише вълшебната думичка OLED.
OLED наистина даде на света перфектния дисплей. Те имат всички преимущества на известните ни досега технологии, без нито един от техните недостатъци
...още


Отново техно, но космично:
Създаването на новия космически телескоп на NASA James Webb Space Telescope (JWST) е все по-близо до реалността.

Ултрамодерната космическа обсерватория, която след няколко години ще бъде в орбита на около 1.5 милиона километра от Земята, ще търси отговори на вечните въпроси, тормозещи учените от появата на теорията за Големия взрив насам.

JWST е телескоп от ново поколение, който разполага с най-модерните технологии за заснемане в областта на инфрачервения спектър и обещава невиждани досега гледки от най-далечните краища на Вселената.

Една от целите на телескопа е да заснеме най-отдалечените звезди и галактики, които са се формирали непосредствено след Големия взрив...още

Автор: Green Democritзатвори

CaféSci: Наистина ли имаме очи на тила?
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...На 25 септември в Пловдив, един истински учен-детектив ще ни запознае със загадката на дългия път на зрителната информация
Автор: Green Democritоще

CaféSci: Машината на времето съществува
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София един феймлабър ще ви запознае с проекта си за изкуствен интелект
Автор: Демокритоще

CaféSci: ...и краят на света през 2012 г.
24.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...В Нощта на учените на 25.09. в София астрономът Валери Голев ще разсее с телескоп псевдонаучните ни кошмари
Автор: Демокритоще

CaféSci: The Fascination of Mobile Communications
19.09.2009
Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради...Заповядайте с изключени мобилни да се питаме с проф. Бонек Is there humanity without communication?
Автор: Демокритоще

Зеления: Прабаба ми е fat-алната жена
25.11.2008
...Прабаба ми е fat-алната жена...Никотиновият рецептор е на 3 млрд.?; Защо 'Хем сърби, хем боли'?; Жени по подразбиране; Да направим мозък от зъб
Автор: Green Democritоще

Големият адронен колайдер – очаквания и реалности
12.11.2008
...с помощта на ГАК ще видим Вселената, такава каквато е била в първата секунда от нейното съществуване...Доц. Литов: Стартът на ГАК предизвика небивал интерес. Бяха направени множество спекулативни изказвания както от хора, свързани с научните среди, така и от псевдоучени, които доведоха до масова психоза и прогнози за унищожаване на Земята
Автор: Сп. НАУКАоще

За отличниците и неудачниците
11.11.2008
...как да се активира способността за утеха на деловия човек?!...Докато героите на деня печелеха шах турнири, аз предпочитах да играя билярд и това, че в крайна сметка никак не пропаднах ме наведе на мисълта, че
Автор: Lehemоще

За правилните молекули в правилни дози
08.11.2008
...При проведени през 2005 година изследвания се доказва способността на витамин С селективно да убива туморни клетки in vitro...При проведени през 2005 г. изследвания се доказва способността на витамин С селективно да убива туморни клетки in vitro
Автор: Габриела Жечеваоще

Зеления: Прекрачваме границата човек - машина до 2050 г.
23.09.2008
Днешните роботи могат се намират в заводите, където извършват повтарящи се еднотипни действия. За да са помощници на човека и в бита му, те трябва да се движат из претрупаните с вещи, мебели и пр. човешки обиталища, но не като слон в стъкларски магазин...Леденият човек Йоци наистина бил пастир; Нов материал прави автомобилите по-ефективни; Учени ловят ракови клетки с магнит
Автор: Green Democritоще

БеГраф: Физикът и тиквите
09.11.2007
Да отъркаляме безпросветността...Филмът на Ал Гор за климата е с научни грешки; Учени откриха тайната на глобалното затопляне; Защо през есента някои листа стават червени, а други жълти?; При кацането на Луната американските астронавти са открили руини с изкуствен произход
Автор: Green Democritоще

Зеления: Топ 5 митове за ученички и математички
20.09.2007
...Обикновеният зрител е добър кинокритик...Учени: Обикновеният зрител е добър кинокритик; Симулираха преживяване извън тялото; Жените обичат розово, мъжете - зелено, а всички
Автор: Green Democritоще


 Следващите 12 новини

 
Главна страница