посетител:   демокрит-новини от архива  
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
Н О В И Н И    О Т    А Р Х И В А
  човек
  космос
  биосфера
  земя
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас

СОКРАТИЧЕСКИЯТ ДИАЛОГ
30.09.2002
Сократ Сократическият диалог предлага шанса да вземете участие в уникална форма за отправяне на въпроси, отворени за всички. Той осигурява достъпен начин за философстване за фундаменталните въпроси чрез систематична рефлексия върху жизнения опит.
Автор: Румен Симеонов - ИФИ БАНоще

УПОТРЕБАТА НА ЕКСТАЗИ ВОДЕЛА ДО ПАРКИНСОН
27.09.2002
Поемането на таблетки “Екстази”, дори само и за една нощ, може да причини развитие на болестта на Паркинсон. До такива заключения достига ново изследване върху влиянието на опиатите. Установени са тежки увреждания сред невроните в мозъка, които отговарят за производството на допамин. Именно загубата на тези нервни клетки води до Паркинсон.
Автор: New Scientistоще

КОЛЕБАНИЯТА НА МАРС ПРОМЕНЯТ КЛИМАТА
27.09.2002
Марс - Mars Марс претърпява периодични колебания на оста на въртене и вариации в орбитата, подобно на Земята. Това може да предизвика нов ледников период, допускат учени
Автор: BBCоще

ИЗДРЪЖЛИВИ МИКРОБИ МОЖЕ ДА СА ОТ МАРС
27.09.2002
Микроби, които издържат на висока радиация, вероятно са развили тази способност на Марс. До този извод достигат руски изследователи, цитирани от New Scientist. Те установили, че при благоприятните условия на Земята микроорганизмите Deinococcus radiodurans би трябвало да са усвоили тази супер-устойчивост в период по-продължителен от времето, за което се е развил животът на планетата ни.
Автор: New Scientistоще

ПО $500 ХИЛ. ЗА ГЕНИИТЕ НА МАК АРТЪР
27.09.2002
По половин милион долара получават 24-те носители на наградата “субсидии за гении” (genius grants) на US-фондацията “Мак Артър”. Сред отличените има музиканти и историци, сеизмолог, изследовател на древни фабрики и художник, който твори със стъклени мъниста.
Автор: MSNBCоще

СТРАННА ЗВЕЗДА НАПРАВИ СЦЕНИЧЕН ДЕБЮТ
26.09.2002
Неутронна звезда – Neutron star Странна звезда с размерите на Манхатън направи своя сценичен дебют тази седмица като пулсираше и разпръскваше ударни вълни.
“Crab Nebula сега наистина оживя”.
Автор: CNNоще

ОБРЯЗВАНЕТО НЕ НАМАЛЯВА СЕКСУАЛНОСТТА НА ЖЕНИТЕ
24.09.2002
Обрязаните жени изживяват възбуда и оргазъм не по-рядко от останалите, обявиха изследователи от Нигерия. Не били открити и разлики в честотата на половите сношения и във възрастта, на която започват сексуален живот. Изследването отхвърля основните аргументи, използвани в защита на странната практика.
Автор: New Scientistsоще

НАГРАДИХА ОТКРИВАТЕЛИ НА МАРШРУТА НА ПРОТЕИНИТЕ
23.09.2002
В петък двама американски биохимици получиха наградата Лескър (Lasker), смятана за най-престижната след Нобеловата. Джеймс Ротман и Ранди Шекман очаквано спечелиха надпреварата в категорията “общи медицински изследвания” с работата си върху движението на протеините сред клетките.
Автор: Natureоще

КАЛИФОРНИЯ РАЗРЕШАВА ТЕРАПЕВТИЧНО КЛОНИРАНЕ
23.09.2002
Калифорния е на път да стане единствения американски щат, който позволява на изследователите да ползват обществени фондове за добиване на стволови клетки от клонирани ембриони за нуждите на медицината. Законопроектът е подписан в събота от губернатора на щата Грей Дейвис. Решението е в пълно противоречие с въведените през август от президента Джордж Буш ограничения на този род изследвания.
Автор: New Scientistsоще

ЧЕРНИТЕ ДУПКИ – ЛИПСВАЩОТО ЗВЕНО
20.09.2002
черна дупка - black hole Откритите от телескопа Хъбъл черни дупки в сферични звездни купове могат да обяснят връзката между звездната маса и супермасивните черни дупки, намиращи се в центъра на галактиките. Има някакъв незнаен процес, който свързва масата на черната дупка със масата на звездната среда, която обитава.
Черните дупки са по-често срещано явление, отколкото се предполагаше.
Автор: BBCоще

СЛЪНЦЕ В ЮТИЯТА
20.09.2002
ТЕЦ-овете на Марица-Изток са унищожили над 160 000 дка. На тази площ може да се построи слънчева електростанция с мощност 10 000 MW. Годишният добив на ел.енергия за Югоизточна България само от нея ще бъде 10 млн MWh. Консумацията за 1998 г. в Ахтопол е била 5 200 MWh. Или тази въобразима слънчева електростанция ще захранва над 1900 града като Ахтопол. Изплаща се за 4 г.
Автор: Демокритоще

ДРЕВНА СВЕТОВНА ВОЙНА ПОГУБИЛА МАИТЕ
19.09.2002
Ожесточена война между враждуващи градове-държави на маите може да е причинила рухването на една от най-великите земни цивилизации, предаде MSNBC. Учени стигат до този извод, след като успяха да разчетат наскоро йероглифен текст, изсечен върху каменни стъпала на древна пирамида в Гватемала.
Автор: MSNBCоще


 Следващите 12 новини

 
 
Главна страница