посетител:   демокрит-новини от архива  
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
Н О В И Н И    О Т    А Р Х И В А
  човек
  космос
  биосфера
  земя
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас

ИСКАМЕ ТРЕТИ БЪЛГАРИН В КОСМОСА
29.11.2002
Междупланетна супермагистрала, по която един ден може да пътуват български астронавти... Страната ни трябва да се възползва от уникалната възможност да кандидатства за полет на трети българин в Космоса. Това заяви президентът на Българската аерокосмическа агенция ген.-майор проф. Борис Бонев. За полета на втория космонавт, о.з.полк. Александър Александров, страната ни платила с апаратура на стойност $14 млн.
Автор: Демокритоще

ЕПИДЕМИЯ ОТ СПИН ОБХВАЩА ИЗТОЧНА ЕВРОПА
27.11.2002
Епидемията СПИН за 2001 г.Глобалната епидемия от СПИН се разпространява най-бързо в Източна Европа, Централна Азия и Южна Африка, казва се в последния доклад на UNAIDS. В момента 42 млн. души по света живеят с HIV-вируса. Броят на откритите вирусоносители се е увеличил с 2 млн. само за година, след като през 2001 г. бяха обявени 40 млн.
Автор: New Scientistоще

ОТКРИВАТ ДРЕВНИЯ ПЪТ КЪМ ХРАМА НА ДИОНИС
27.11.2002
Tракийският бог ДионисАрхеолози от експедицията "Родопи 2002" са успели да локализират римския път, който е свързвал античния Филипопол със столицата на тракийското племе беси - Бесапара и древния Никополис ад Нестум в долината на Струма, съобщи News.bg.
Автор: News.bgоще

ПОВЕЧЕ СЕКС ЗА БЕЗОПАСНА БРЕМЕННОСТ
26.11.2002
Графично изображение на човешки мозък Ниската плодовитост и честите проблеми по време на бременност са може би цената, която хората са платили за своя по-голям мозък. Все пак, последните изследвания показват, че честото проникване на семенна течност от мъжете, помага на имунната система на жената да се подготви за предстоящата бременност
Автор: New Scientistоще

ИЗТОЧНА АЗИЯ ПЪРВА ОПИТОМЯВА КУЧЕТО
25.11.2002
Кучетата превъзхождат всички други животни в способността си да откриват скрита храна насочвани само с очи и жестове от хора Ново изследване доказва, че хората от каменната епоха първи създали кучетата (Canis familiaris)от вълците (Canis lupus) чрез опитомяване. Това е станало в Източна Азия преди около 15 000 години. Kучетата превъзхождат всички животни със способността си да откриват скрита храна насочвани само с очи и жестове от хора.
Автор: Natureоще

БЪЛГАРИН ГЕОМЕТРИЗИРА ХИМИЯТА
22.11.2002
Автопортрет на Валентин Пенев в пространството на химическите структури VS(6) Физикът по образование Валентин Пенев геометризира основите на химията. Проектът е финансиран от Националния Фонд "Научни изследвания" към МОН. "Авторът напълно успява в своята основна цел – да хвърли мост между научното и мистичното познание", казват за работата на Пенев наши уважавани учени.
Автор: Демокритоще

ТРЕТОТО И ЧЕТВЪРТОТО ОКО НА ГЪРМЯЩАТА ЗМИЯ
21.11.2002
Гърмяща змияГърмящата змия има прецизни инфрачервени сензори в тилната част на главата. Тя от няколко километра улавя живия топъл обект. Сензориката е определена за хипертехнология на нашето ново столетие. За развитието й у нас разказва проф. Чавдар Руменин.
Автор: проф. Чавдар Румениноще

УЧЕНИ РАЗРАБОТВАТ НОВА ФОРМА НА ЖИВОТ
21.11.2002
ДНК - клетка Миналия вторник (19.11.2002) учени-пионери, допринесли за изучаването на човешкия геном, трябваше публично да обявят своите планове за създаване на нова форма на живот в лабораторни условия. Програмата е финансирана с $3 млн.
Автор: Ройтерсоще

ЧЕРНА ДУПКА ХВАНАТА В ДВИЖЕНИЕ
19.11.2002
Черна дупка се храни със звезда Астрономите са забелязали черна дупка, която се движи бързо през Млечния път към нас. Тя е заснета “по време на хранене” – докато поглъща стара звезда. Снимките от Хъбъл доказват теорията, че космическите чудовища се раждат след експлозия на супернова.
Автор: BBCоще

СИМУЛИРАТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ В ЛАБОРАТОРИЯ
18.11.2002
ЛабораториятаУчени за пръв път възпроизведоха дълбоко земетресение в лабораторни условия. Повечето земетресения стават в горния слой на земната кора – между 30 - 100 км под повърхността. Дълбоките – между 100 – 650 км. На тази дълбочина земетресения не би трябвало да има, смятат учените.Но дълбоките земетресения са факт.
Автор: BBCоще

ФЕНОМЕНЪТ “BRAIN DRAIN” В ЦИФРИ
13.11.2002
Brain DrainМежду 18-20 октомври 2002 г. в София се проведе международна конференция. Тя бе посветена на проблема с т. нар. “изтичане на мозъци” (англ. “Brain drain”). Тук предоставяме част от изнесената интересна статистика и извадки от доклада на проф. Камен Велев, ректор на софийския ХТМУ.
Автор: Демокритоще

ХИМИЦИ СЪЗДАВАТ БАТЕРИИ ЗАХРАНВАНИ ОТ ТЯЛОТО
12.11.2002
Батерия Един ден нашите тела ще могат да захранват електронни медицински имплантанти. Химици са разработили миниатюрна батерия, която се захранва от телесни флуиди. Тя ще прави възможна работата на сензори, които наблюдават здравословното състояние. Разработената клетката за био-гориво превръща директно в електричество енергията, произведена при реакцията на глюкозата с кислорода при нормалния метаболизъм.
Автор: Natureоще


 Следващите 12 новини

 
 
Главна страница