посетител:   демокрит-новини от архива  
  абонамент
  Н О В И Н И Т Е
Н О В И Н И    О Т    А Р Х И В А
  човек
  космос
  биосфера
  земя
  техника
  BG наука
  изпрати новина
  връзка с нас

КАК СЪЗДАВАТЕ ЛИЧНАТА СИ РЕАЛНОСТ?
29.10.2002
НЛП -Проблемът не е във света, а в картата на света Правили ли са ви НЛП?
Знаете ли колко дълбока е заешката дупка? Кое е реално и кое нереално във вашето лично пространство-и-време?
Как “правите” реалното реално?
Ето един мисловен експеримент, създаден от треньорите по НЛП...
Автор: Румен Симеонов - Демокритоще

ЗА НАУЧНОТО НЕВЕЖЕСТВО И BRAIN DRAIN*
28.10.2002
проф. Стивън Бери В много страни виждаме лошо взети решения заради научното невежество на управляващите. Това твърди в интервю за Демокрит проф. Стивън Бери, научен секретар на Националната академия на науките на САЩ. Колкото до изтичането на мозъци, проф. Бери си спомня думите на една мъдра китайка...
Автор: Демокритоще

ЗАМИСЛЯТ НОВ ЩУРМ КЪМ ТАЙНИТЕ НА ХЕОПС
24.10.2002
Пирамидата и Сфинкса Археолозите ще възобновят проучването на една от древните египетски пирамиди през декември. Те трябва да разбулят мистериите, които крият вратите, блокиращи двете шахти в пирамидата.
Автор: Reutersоще

ПОВЕЧЕ ШАНСОВЕ ЗА ЖИВОТ НА ЕВРОПА
23.10.2002
Луните на Юпитер Шансовете да има живот на Европа, една от луните на Юпитер, са по-добри от всякога. Изследователите смятат, че ледената покривка на луната може да е дебела само няколко километра. Тя вероятно е достатъчно тънка, за да се счупи от малък трус и да позволи на живота да вирее в океаните под него като абсорбира слънчева енергия.
Автор: New Scientistоще

ТУМОР В МОЗЪКА ПРИЧИНЯВА ПЕДОФИЛИЯ
22.10.2002
Мозъкът на мъжа, след отстраняването на тумора /снимка BBC/Тумор в мозъка е причинил внезапна и неконтролируема педофилия у 40-годишен мъж, докладваха лекари на научна конференция. Когато раковото образувание с големина на яйце било отстранено, влечението на мъжа към малолетни изчезнало.
Автор: New Scientist/BBCоще

НОВА ПОЛИНЕЗИЯ – ОБЩЕСТВО НА БЪДЕЩЕТО
21.10.2002
Обществото на бъдещето = господстващ нагон към удоволствия + липса на интерес към науката + иронична наукаОще през 1969 г. биологът Гюнтер Стент предсказа загубата на интерес към науката у следващото поколение. Любознателността ще бъде победена от нагона към удоволствия (наркотици, компютърни игри). Това ще доведе до преход към общество, наречено от Стент “Нова Полинезия”.
Автор: в. ТЕЛЕСКОПоще

ЧЕРЕПЪТ ОТ ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ НЕ БИЛ НА ЗЕМНО ЖИВОТНО
21.10.2002
Според специалисти липсват доказателства за земен произход на находката /bTV/. По информация на bTV загадъчният череп, който бе открит миналата година в Източните Родопи, не може да бъде причислен към нито един познат земен животински вид, въпреки многобройните изследвания. Според специалист по еволюция и сравнителна анатомия в СУ животни с подобно устройство на черепа или близко до него на Земята не съществуват.
Автор: bTVоще

РАКЪТ ДНЕС. А УТРЕ?
18.10.2002
XVIII Международен конгрес по онкология През 2020 г. в света ще има 30 млн. души болни от рак.
През 2000 г. болните са били 20 милиона. Всяка година се диагностицират 10 млн. нови случаи на рак.
През 2020 г. ще бъдат открити 15 млн. нови случаи.
Болестта причинява 12% от случаите на смърт годишно и по броя на взетите жертви се нарежда на второ място, веднага след сърдечно-съдовите заболявания.
Автор: н.с. Радостина Александрова ИЕПП БАНоще

ЧЕРНА ДУПКА В МЛЕЧНИЯ ПЪТ
17.10.2002
Млечен Път - Център Наблюденията на звезда, намираща се най-близо до центъра на Млечния път, потвърждават съществуването на колосална черна дупка.
Учените се съмняваха в подобни твърдения, но не можеха да обяснят наличието на толкова гъсто разположени звездни купове и космически материал само на няколко светлинни години разстояние от центъра на галактиката.
Автор: CNNоще

МОДЕРНИЯТ СТРАХ ОТ ЧОВЕШКАТА ПРИРОДА
16.10.2002
Стивън ПинкърЗащо чисто емпиричният проблем за работата на ума е претоварен с политически, морален и емоционален багаж? Риторичният въпрос задава в интервю за Edge.org психологът Стивън Пинкър от Масачузетския технологичен институт (MIT).
Защо хората продължават да смятат за опасна идеята, че умът е продукт на мозъка, който отчасти е организиран от генома, който на свой ред е бил формиран при естествения отбор?
Автор: Edge.orgоще

КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМИ С ФРАНЦИЯ И БЕЛГИЯ
16.10.2002
Европартньори в наукатаНаближават крайните срокове за кандидатстване по програми за сътрудничество с Франция и Кралство Белгия в областта на науките и технологиите, съобщават от МОН.
Крайната дата за представяне на проектите по френско-българската програма РИЛА е 30 октомври 2002 г.
Автор: Демокритоще

ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ БЪЛГАРСКО ЛЕКАРСТВО ЗА СПИН
15.10.2002
Eвгени Евгениев Гъбев - съ-авторът на препарата Lipohivir. Да му пожелаем Нобелова награда за медицина 2007! Нов метод и препарат за пълно лечение на СПИН е разработен от ст.н.с. Евгени Гъбев от Института по експериментална патология и паразитология при БАН. Така преди повече от година един столичен ежедневник обяви нещо, което хората в научните среди отдавна знаеха. Кой помни сега чудото и неговите създатели?!
Автор: Демокритоще


 Следващите 12 новини

 
 
Главна страница